Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Страници за навигация в блога

300 километра в час

2 Февруари 2011 / 22:03

Интересни новини се носят из интернет пространството: Яси връхлетя североизточното крайбрежие на Австралия и то с 300 километра в час. Това си е доста много и се чудех дали може още повече. Разбира се че може още повече, защото дори и урагана Катрина, който нанесе тотални щети в Америка през 2005 е имал ветрове от порядъка на 280 километра в час.

Добри инвеститори

22 Септември 2010 / 21:51

Прегледах сайта на MITSUBISHI HEAVY INDUSTRY и попаднах на една новина в която се твърди, че България е трансферирала квоти парникови газове към Япония, защото MITSUBISHI е инвестирала във вятърния парк на Калиакра. Това ме накара да си спомня за една новина отпреди няколко дни, че съмнителни капитали навлизат в бизнеса с възобновяеми източници на енергия.

Електрически коли

26 Ноември 2010 / 18:15

Надпреварата в електрическите коли, започва да ми се струва като едно от най-голямото състезание в света. Електрическите коли са коли на бъдещето, поне докато не стане реалност фикцията от "Завръщане в бъдещето", където героите си зареждаха колата с много енергия просто като поразровиха коша за боклук. Може би и това ще стане някой ден, но засега като че ли не сме достатъчно узрели за инвестиции в такива технологии, ако изобщо са възможни от практична гледна точка.

Оскъдна информация

16 Август 2010 / 18:49

Мисля че липсата на достатъчно адекватна информация често е причина за появата на всякакъв вид упражнения по определен проблем или липса на такъв. Намерих тази статия за глобалното затопляне и климатичните промени, след като я видях в някой блогове общо взето попреписана.

Екскурзия до Петрич и Сандански

2 Януари 2010 / 20:16

Направихме си днес малка екскурзия до Югозападна България въпреки че не остана време за Благоевград. Нямаше как да не стигнем до храма на Баба Ванга и останах доста неприятно изненадан при вида на търговци на входа на комплекса. Знам че е криза и знам че трябва да се изкарват пари, но не мисля че е хубаво на това място да се извършва търговия.

Технологии за улавяне на въглероден двуокис

30 Март 2010 / 21:40

Глобалното затопляне и растящите цени на енергоносители са двата основни двигателя за развитието на нови технологии за икономично използване на енергия и улавяне на най-сериозния парников газ - въглероден двуокис.

Изглежда България е силно засегната от глобалното затопляне

22 Ноември 2009 / 16:56

Засега ефектите на глобалното затопляне не водят до катаклизми, но със сигурност водят до загуби в икономиката. Не бях се сещал скоро че всъщност ние сме туристическа дестинация и много хора изкарват заплати в туризма, работейки или в хотели или в съпътстващи фирми, които обслужват туристическият поток.

Май само Европа е загрижена за проблемите в климата

5 Декември 2009 / 20:44

По всичко личи, че целият свят си има достатъчно проблеми, че да мисли за глобално затопляне. Оставам с това впечатление, защото нещо започна да се говори за намаляване на парниковите газове в атмосферата спрямо 2005, а не както беше предвидено 1990.

Все пак изригна един вулкан

15 Април 2010 / 14:39

Все пак в края на месец март изригна един вулкан, а вчера той даже станал още по активен.Вулканите често са използвани като аргумент срещу поддръжниците на борбата с глобалното затопляне. При предното си изригване вулкана в Исландия създаде известни опасения за възникването на наводнения, тъй-като се намира в ледник и енергията му разтопи част от ледника.

Май ще се возим на влак

8 Май 2010 / 17:57

Онзи вулкан дето името му не може да се напише, камо ли да се изговори пак е затворил малко летища в Европа, което не е честно малко от негова страна. От друга страна си мислех че ако самият вулкан продължи да играе нечестно, ще е необходимо да преминем към използването на влак като основно средство за предвижване на дълги разстояния.

Страници за навигация в блога