Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Страници за навигация в блога

Малко е въглеродния двуокис от този вулкан

20 Април 2010 / 09:17

В новините пише, че изригналия вулкан бълва по 150 000 тона въглероден двуокис дневно, което е повече от смешно спрямо количествата, които изхвърлят хората. Трябва да си припомня статистиката, но ако не ме лъже паметта хората са причина за около тридесет милиарда тона годишно, само дето трябва да проверя за коя година е това.

Зима иде

6 Септември 2010 / 23:33

Някъде се мярна новина, че няма да има "Циганско лято" и направо ще преминем към есен. Мисля че това в условия на глобално затопляне е напълно нормално, защото има места в които има по-високи температури и на тези места има по-добри възможности за изпарение на вода. Тази вода не може да стои безкрайно в атмосферата и рано или късно пада под формата на валеж, създавайки зони на охлаждане.

Малко новини

25 Януари 2011 / 11:45

Ей забравил съм да си поставя моите мисли относно някой новини в края на миналата седмица, пък планираното количеството японски слънчеви колектори за ток в България междувременно малко понамаля, както и понамаляха цените на петрола.

Има и добри новини

9 Февруари 2011 / 13:49

Правителството явно се е размърдало по проблема глобално затопляне и е осъзнало, че Нишата ни е биомасата. Биомасата наистина е един огромен за нас източник на възобновяема енергия, който дори може да направи икономиката конкурентоспособна. Биомасата в повечето случай е отпадъчен материал, който ние изхвърляме неразумно и така продължаваме да използваме природни изкопаеми, които пък ще ни създават известно количество проблеми в близко бъдеще.

Много коледни елхи ще има да засаждам

10 Декември 2010 / 12:48

Лошото е че колкото и коледни елхи да засадя, дори и на Дядо Коледа да заприличам и да ходя из цяла София да подарявам на всеки по една коледна елха, едва ли ще успея да компенсирам прахосването на ресурси и в частност електроенергия, която в повечето случай се създава от горенето на природни изкопаеми което създава парникови газове.

Мисля да си купя нова коледна елха

26 Ноември 2010 / 18:17

Снимката е на старата ми коледна елха направена в началото на Ноември, но мисля че е време да си купя нова коледна елха. Как върви времето а! Докато мигнеш и изминала една година. Все пак мисля че ще е добре да имам втора коледна елха и този път вече имам практически опит за засаждане и отглеждане на коледна елха.

Добре вървим

22 Февруари 2011 / 17:30

Още миналата седмица бях изпаднал в размисли дали не преизпълняваме плана от гледна точка на затихването на Ла Ниня и справката от тази седмица показва нов скок с 0.4 градуса в първата зона в която се следи явлението. Графиката показва изменението на средните температури на водата в тихия океан около екватора, чийто температури играят съществено влияние върху климата на земята.

Моята коледна елха май е обречена

17 Януари 2010 / 20:03

Започвам да си мисля че моята коледна елха е обречена да умре. Когато я засаждах случайно премина един мой познат, който явно имаше някакви познания за дърветата и реши да изглежда компетентен, та спомена че било смърч. Сега като се събудих след една тежка сватба, реших че е време да видя как се отглежда смърч, и първото нещо което намерих в Укипедия е че това дърво не може да живее в задимени градски условия.

Разходка в парк неделя сутрин

28 Февруари 2010 / 12:46

Днес времето е хубаво и предполага посещение на парк, дори имаше и слънце и въпреки леко хладният вятър времето беше приятно. Някой обаче редовно засажда дървета напоследък в парка, както иглолистни, така и широколистни, които донякъде приличат на моята коледна елха.

Кафяви иглички

23 Февруари 2010 / 20:15

Появиха се кафяви иглички по моята коледна елха и е много вероятно това да е сериозна индикация за мръсен въздух. По принцип вече много добре си знам, че всяка коледна елха трудно оцелява в мръсният и запрашен градски въздух, но след като видях друга, която се развива чудесно реших че най-вероятно може и да съществуват други причини, които да доведат всяка коледна елха до сигурна смърт.

Дограма и топлоизолация

8 Септември 2010 / 09:28

Пак ще се върна малко на проблема отопление, където е възможно да има социални слоеве, които не могат да си позволят дограма и топлоизолация и по този начин или да живеят на студено през зимата. Все пак мисля, че има държавни помощи за отопление, които са насочени към тези слоеве на населението и по-важният проблем са обществените сгради, като един пример е тази поликлиника.

Страници за навигация в блога