Този сайт използва добре известните бисквитки.

Пак кафяви иглички на нашата коледна елха

12 Септември 2010 / 20:42 | Автор: dkolov | Категория: Коледна елха

Досега нашата коледна елха, която засадих в началото на тази година си се развиваше добре, дори се появи нов връх който очаквах да я направи малко по-висока, но за съжаление засега това не се случи почти цял месец и мисля, че за тази година това ще е.

Проблема е че тази сутрин отново забелязах кафяви иглички по нашата коледна елха, което е основен показател, че тя страда от обезводняване. Наистина откакто спряха жеги не съм поливаш нашата коледна елха, но мисля че основната причина за кафяви иглички се крие в силния вятър, които вилнееше през тази седмица заедно с изключителната суша напоследък.

Това което искам да кажа, е че прекалено дълго времето се задържа сухо, а вятър с по-висока скорост предполага и по-добро изпарение на вода. Изглежда ниската влажност на околния въздух, заедно със силния вятър е предпоставка за по-интензивна загуба на вода.

Иглолистните дървета, каквато е и една коледна елха са много чувствителни към липсата на вода. Възможно е това да е едно доказателство на наскорошното ми хрумване, че дългото засушаване блокира процеса на фотосинтеза, тъй-като дърветата започват да страдат от недостиг на вода.

Предполагам че това някой ден може би ще ускори процеса на глобално затопляне. Все пак мисля, че засега няма голям проблем с нашата коледна елха, тъй-като и снощи валя и вятъра поутихна, но все пак може би през тази седмица ще трябва ново количество вода за коледна елха.

Спешно поливане на коледна елха

17 Септември 2010 / 10:10

Снощи спешно трябваше да измия нашата коледна елха, а нямах запаси от изворна вода та за втори път използва питейна вода. Не е много хубаво да се използва питейна вода за поливането на коледна елха от гледна точка на обемите вода които изисква една коледна елха.

Все пак аз направих грешка, като избрах слънчево място когато я засаждах, което затруднява нейното развитие донякъде и най-вече бързо се изсушава почвата около нея, което я лишава от достатъчно вода. Важен факт при засаждане на коледна елха е мястото да е сенчесто, но това го разбрах едва когато вече я засадих и заради това тя се нуждае от повече вода.

Мисля да реша проблема като засадя пред нея едно широколистно и без това гледам други хора като мен облагородяват място, едни засаждат красиви храсти, други се грижат да няма много трева и всичко това е хубаво защото самото място беше преди това един буренак. Даже преди месец някой дори направи пясъчник където да си играят деца, така че още едно дърво хем ще засенчи нашата коледна елха хем ще направи мястото още по-красиво.

По важното е че снощи като се прибрах забелязах твърде много прах на предното стъкло на колата. Вчера не карах кола, защото времето е слънчево и топло и затова я оставих да си почива пред блока, много прах по предното стъкло ме подсети, че трябва да полея коледната си елха. Всъщност самото поливане не е чак толкова важно в случая, а премахването на уталожилия се градски прах по нейните иглички, което направо я убива.

Какво да се прави София е мръсна, даже много е мръсна София, заради строителството на метро и усиления трафик на коли, заедно с липсата на дъжд за дълго време. Явно ще трябва да изтърпим това, пък като стане Софийското метро хем много хора ще спрат да карат коли и по този начин няма да замърсяват София, хем много по-малко парникови газове ще създават, да не говорим за огромното количество прах.

Мисля, че поне още две години ще са необходими за има някакъв реален смисъл от Софийското метро - поне да мръдне малко по-навътре в Младост, да не говорим за втората отсечка. Така или иначе дотогава, който иска да си отглежда коледна елха, която все пак да пречиства с малко въздуха, трябва да се грижи за достатъчно вода, както за поливане, така и за измиване на Софийския прах по нея.

Изглежда първата година в живота на една елха е много важна, защото гледам другите коледни елхи, които са засадили други хора не се влияят толкова от липса на вода и прах, но е възможно и факта че са засадени на сянка също да има по-сериозно значение.

Все пак се развива нашата коледна елха, както е видно на втората снимка, защото има нови връхчета и то през Септември. Не знам дали е нормално, но поне ме кара да смятам че поне засега успявам да поддържам жива нашата коледна елха.

Що се отнася до питейната вода мисля, че не е много редно да се използва за поливане на коледна елха, тъй-като ако всички хора в София решат да засядат коледна елха, нещо което ще е хубаво и в същото време решат да използват питейна вода за да я поливат, нищо чудно да останем без вода за пиене и за къпане.

Все пак една коледна елха определено иска много вода ( засега според мен около 2 литра на ден за да се измие от прахта и да остане малко влага под нея) и след като Коледа има всяка година мисля скоро да се сдобия с още една коледна елха, което означава още вода.

Затова използвам изворна вода, но за тази цел е добре да не се използва кола, защото в края на краищата тази кола ще създава парникови газове само за да достави вода за коледна елха и по-този начин хем малка разходка хем вода за коледна елха, но за това е необходим извор наблизо. Разбира се ако мястото за засаждане се подбере по-внимателно дори е възможно самата коледна елха да не се нуждае от допълнително вода, но при липсата на дъжд за дълго време по нейните иглички полепва твърде много прах, а този прах ги кара за изсъхват и да станат кафяви.

Все пак следващата коледна елха ще я засадя направо в парка за да разбера дали там няма да и е по-добре и дали няма да се нуждае от по-малко грижи, след като квартала е твърде запрашен въпреки че предпочитах да си е близо до вкъщи.