Този сайт използва добре известните бисквитки.

Няма място за паркиране

13 Май 2011 / 10:51 | Автор: dkolov | Категория: Случки в моя живот

Местата за паркиране в София силно намаляха през последните години и то защото града расте на хора, но не се увеличава на площ. Не само това, но и доброто кредитиране позволи количеството коли да нарасне доста, а местата за паркиране на коли си останаха същите. Увеличения трафик лесно може да се види и докато скоро може и да се оправи проблема задръстване с коли, същото засега не важи и за местата за паркиране.

При тези условия е логично да стане тясно и да няма място за всички, което понякога може да се превърне в един голям проблем. Центъра е повече от добре известен с проблемите си за паркиране, но все пак там има алтернативи и човек, ако не иска да се чуди къде да остави своята кола винаги може да яхне едно метро и хоп там където си поиска - лесно, бързо и удобно.

В същото време местата за паркиране около блока изчезнаха яко дим само за пет години. Едно време си паркирах без проблем, необезпокояван от никои и изобщо не търсех място, защото местата бяха в изобилие. След това дойде строителния бум и наоколо изникнаха купища блокове, които бързо се населиха и в крайна сметка е препълнено с коли.

За съжаление никой не строеше достатъчно гаражи, защото това от една страна са си излишни разходи, а от друга не са много хората, които искат да си купят гараж, като се има предвид на какви цени се продаваха имоти.

Всяко нещо рано или късно дава своето отражение и в крайна сметка напоследък като че ли по-често ставам свидетел на спорове в които да се намери решение на проблема с недостатъчното места за паркиране. Лично според мен би трябвало да се намери някакво цивилизовано решение, което даже мисля че засега няма. В края на краищата всички имат права да използват близките места за паркиране, защото голяма част от тези хора плащат данъци в София.

Но след като те са по-малко от желаещите да ги използват в крайна сметка винаги някой ще е ощетен, а това от своя страна подклажда споровете и често възникване на между съседски кавги. Може би едно добро решение е да се използват останалите свободни места, които бяха предвидени за строеж на нови блокове с апартаменти и на тях да се постоят паркинги на няколко етажа.

Всъщност това може и да не е добра идея, след като града и без това стана претъпкан с достатъчно количество бетон и може би пак трябва да се върнем в изходна позиция построяването на подземни гаражи на няколко етажа върху, чийто покрив е оформена достатъчно добра зелена площ.

Тази снимка съм е слагал май и друг път и съм я правил веднъж като ходих на екскурзия до Будапеща, но е добър пример за това как биха могли да се намерят добри места за паркиране на коли, без да се създават други проблеми според мен. Може би създаването на това иска повече инвестиции и леко по-високи цени, но все пак в края на краищата много безсмислени спорове ще спрат и хабене на излишни нерви.

За съжаление има разходи за осветление и вентилация на един такъв паркинг и не знам какъв е начин тези разходи да се покриват от използващите паркинга.

Снощи пак бях свидетел на усилен спор, че всички имат право на паркиране около блока и най-бързия печели, т.е. тези които се прибират по-късно от работа едва ли ще намерят място за паркиране наблизо. Това за съжаление не решава никакъв проблем, защото сега има ощетени от недостига на места на паркиране и един от тях съм аз.

То да бях само аз би казал че е малък проблем но с премахването на ограниченията въведени от някой съседи, които така се изхитриха че ограничиха достъпа до някой места едва ли ще се реши по някакъв начин проблема.

Спечелилите ще спечелят за сметка на някой други и в крайна сметка проблема си стои. Може би трябва да се търсят начини всички да са доволни!