Този сайт използва добре известните бисквитки.

Не много добър избор

15 Октомври 2009 / 12:56 | Автор: dkolov | Категория: Случки в моя живот

Не направих най-добрия избор на транспорт от южните части на София до северните и на обратно. Трябваше, но не го направих - навика е голямо нещо, чак като стигнах до метро станция Сливница се сетих, че всъщност можех да стигна много по-бързо и много по-лесно. Не само това но метрото е един евтин начин за транспорт без да замърсявам градския въздух.

Старите навици са голяма работа и трябва да мине време за да се променят нещата изцяло. Докато пътувах останах с впечатление че в София се движат празни автобуси, тролейбуси, трамвай и маршрутни таксита. Все повече си мисля че е време да се преразгледат графиците на надземният градски транспорт.

Премахването на част от линиите, по-скоро разширяване на интервалите за движение със сигурност ще направи задръстването по-малко, а преминаването на София по-бързо. В интерес на истината няма голямо задръстване и не се чака много на светофарите, дори и на Орлов мост, но с облекчаване на трафика ще може да се помисли и за оптимизация на самите светофари.

Каквото и да е пускане на цялото метро няма да доведе до моментално отпадане на задръстването по Софийските улици явно и ще е необходимо време всички хора да се пренастроят по новият начин. Под всички хора разбирам дори и себе си защото днес имах възможност да използвам метрото и да не съм чат от трафика, но не се сетих за това.

Това е една преместена статия от друго място публикувана на 7 Септември, малко по-късно пак ми се наложи да ида до Люлин и не повторих същата грешка!

От Люлин до Младост копахме със радост и построихме метро

18 Октомври 2009 / 20:12

Днес не направих тази грешка да забравя че имаме метро. Трябваше да ида до Люлин за да си закарам колата на сервиз за годишно обслужване и на връщане се повозих с метро. Много добре стана че се сдобихме с това метро, първо защото отидох до Люлин без никакъв проблем и задръствания, второ върнах се много по-бързо.

Изглежда от центъра до Люлин много по интензивно се използва подземната железница, защото от Люлин до Сердика метрото беше по-скоро пълно, а от Сердика до Мусагеница по-скоро празно. Предполагам че ще трябва да се построи поне още една две отсечки в Младост за да се натовари напълно, но по-важното е че ефекта е много голям.

Мислех си че в момента трябва да ходим по ръба на нож. От една страна използването на коли с двигател с вътрешно горене е проблем за околната среда и предпоставка за глобално затопляне, от друга липсата на такива коли води до много съкратени работни места. Днес платих да ми сменят маслото и разни там филтри, което означава че някой има работа и храни семейство.

Да ама като преминем на екологично чисти електрически коли този някой ще трябва да си потърси нова работа. С други думи хем трябва да се борим с глобалното затопляне, хем трябва и да търсим решение на финансовата криза и растящата безработица.

Изглежда каквото и да предприемем все ще навлезем в куп проблеми, ами то не е само смяната на масло, ами шофьора на камион дето кара бензин, ами производителя на масла и филтри, а да не говорим за производителите на бензин и хората които работят в рафинериите.

Човек като се позамисли колко много хора ядат хляб около сегашният автомобилен бизнес пълното му преобразяване би довело до загуба на много работни места.