Този сайт използва добре известните бисквитки.

Глобално затопляне

14 Февруари 2011 / 20:58 | Автор: dkolov | Категория: Глобално затопляне

Плана беше Ла Ниня да затихне някъде през Май или Юни, но вече температурите на водите в Тихия океан са положителни в първата зона. Останалите зони търпят растеж с малко над половин градус и ако нещата продължават така ще успеем да преизпълним плана още през следващата седмица.

Не знам, дали тези компютърни модели които оценяват развитието на различните климатични условия доколко включват влиянието на концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата, както и активността на слънцето, но имам чувството че напук на всички климатични модели, които се обявяват публично някой данни показват засилено глобално затопляне.

Мислех си за едни мой скорошни мисли след които имаше известен спор дали има глобално затопляне и по-скоро че нищо не е научно доказано, но вече започвам да си мисля че е добре да бъде научно доказано как да спрем глобалното затопляне.

Не ми е по силите и правя каквото мога, но рязък скок в средните температури в океана в рамките на няколко седмици, където има адски много вода заедно със засилващата се активност на слънцето и повишението на концентрацията на парникови газове в атмосферата ми се струва, че нещата хич не отиват много на добре.

Нещата общо взето трябваше да се променят плавно пък изглежда, че има възможност те да не се променят толкова плавно и по-скоро точно обратното - всичко се променя с големи скокове.

Вчерашното слънчево изригване до донесе малко повече енергия на земята, т.е. то и в момента вече я носи защото докато пиша този текст плътността на слънчевия вятър подскочи на 11 протона на кубичен сантиметър, въпреки че след това поспадна на 5 протона, и тази енергия ще се буферира в океана, а след това всичко зависи от количеството парникови газове и степента на глобално затопляне.

Между другото предполагам, без това да е научно доказано, че през следващата седмица океана ще повиши с малко своите температури вследствие на естествения източник на енергия слънцето, което ще представлява още една малка добавка в общата картина, а тази добавка ще има възможност да се задържи по-трайно върху повърхността на земята и то просто защото има глобално затопляне, вследствие на което ще видим и още малко климатични аномалии.

Струва ми се че не сме много добре подготвени за самите климатични аномалии, защото процеса е сложен и изисква много сериозни усилия от гледна точка на осъзнаване. Когато има осъзнаване, човек лесно би могъл да прецени пред какъв проблем реално е изправен.

В обратния случай човек е склонен да отхвърли проблема смятайки го за нереален и е готов да се съпротивлява изтъквайки доводи, които са най-близо до него - нещо като удавник и сламка.

Същото нещо се случва и с проблема глобално затопляне, тъй-като в много случай този проблем е игнориран и често се твърди че нещата ще се случват плавно или дори няма и да се случват тъй-като няма никакво научно доказателство за това.

В същото време основния енергиен източник на тази земя не знам защо решава да изригне и да изпрати малко повече енергия към нея, т.е. знам и това е защото този енергиен източник е правил така милиони и милиарди години преди това и точно тези негови изригвания са създали условия да се развие съществено, което намира себе си като висш и превъзхождащо във всяко едно отношение всяко друго живо същество.

Все тая по-важно е че изглежда преизпълняваме плана, който ние сами сме си начертали и създаваме глобално затопляне не за друго, а защото много хора не са убедени в него и им трябват повече научни доказателства за него.

Със сегашното развитие на нещата същите тези хора, най-вероятно ще имат още по-добри научни доказателства за това какво представлява проблема глобално затопляне, но въпроса е не дали има достатъчно научни доказателства за самото глобално затопляне, а дали изобщо някой ги чете.

Самото глобално затопляне има множество проекции върху живота на хората и най-първичното е повишаване на средни и пикови температури, но проблема е много по-сериозен отколкото изглежда на пръв поглед, като засега имам чувството че се търсят кръпки които отлагат решението на проблема заради оптимистични изказания, че няма научни доказателства или пък нещата ще стават плавно.

За съжаление добре известен е факта, че колкото повече оптимизъм има в дадено нещо, толкова по-дълбоко е падението и човек трябва да се стреми да гледа реалните неща. Факта, че преизпълняваме плана от гледна точка на глобалното затопляне е още едно доказателство за прекалено много оптимизъм в проблеми, които изобщо не са така маловажни, колкото изглеждат на пръв поглед.