Този сайт използва добре известните бисквитки.

Глобално затопляне

3 Април 2011 / 23:40 | Автор: dkolov | Категория: Глобално затопляне

Много е подло това глобално затопляне, защото създава климатични промени, които пък създават нови парникови газове в добавка с нас и в крайна сметка условия за по-голямо и по-подло глобално затопляне. Не знам докога ще продължи всичко това, но четох тази седмица че тежката суша, която е обхванала света, заедно със силен вятър в Америка е довела до възникване на горски пожар унищожил 150 000 декара гори.

Струва ми се че ще бъде много трудно да мислим как да спрем глобалното затопляне в условия в които дори и сегашните климатични промени са повече от неприятни и самозациклящи се.Не мога да преценя колко е създадения въглероден двуокис от този горски пожар, както и колко въглероден двуокис няма да бъде поставен на депозит временно в тези гори, но определено трябва да се смята и този въглероден двуокис в общата картина на концентрацията в атмосферата.

В България нещата също не са много розови, защото тази сутрин като станах термометъра на терасата показваше 12 градуса и малко под 40% влажност. През деня достигна почти до 15 градуса и 26% влажност придружено със североизточен вятър със скорост над 20 километра в час.

За съжаление на североизток няма много вода в течно състояние, както и високи температури, които да създават условия за изпарение на тази вода, което предполага и липсата на влажност във вятъра. Голяма сушилня е всичко това и дори и да е имало малко вода в екосистемите тя вече е заминала някъде далеч на юг.

Все пак тази седмица поваля, както и времето се позатопли та тръгна малко фотосинтеза, но в условия в които няма вода едва ли тя е много активна. Дори и да е активна продуктите на нещастната фотосинтеза много бързо отново ще се превърнат във въглероден двуокис и вода, защото разни мечки и буболечки, които живеят в гората ще трябва да възстановят изчерпаните си запаси от хранителни вещества.

Така е, не сме сами на този свят има и други обитатели на тази планета и може и да сме над тях в хранителната верига, но все пак и те имат право да я обитават, както и да се хранят. Предполагам също, че понеже се показа малко зелена трева, някой хора които отглеждат животни ще предпочетат да ги изкарат на паша.

Това е много по-рентабилно и здравословно храненето с естествена прясна храна отколкото със складови запаси в условия в които техните цени гонят върховете. Какво да се прави всички искаме вкусна телешка пържола или крехко агне на Гергьовден, но за да ги има те ще трябва да похапват малко зелена трева.

Т.е. продуктите на фотосинтезата и бързо бързо ще върнат малко въглероден двуокис от там където е дошъл и там където ние също пращаме. Не можем да се откажем от това, защото в края на краищата трябва да ядем, както и не можем да спрем горските животни да обитават техния си дом и понеже продължаваме да тъпкаме огромно количества въглероден двуокис атмосферата на земята резултатите са повече от ясни.

Предполага, че настъпилата суша ще доведе до силно подтисната фотосинтеза, което ще задържи известно количество въглероден двуокис в атмосферата за да се затопля земята по-добре, а това да създаде и нови по-големи климатични промени разно или късно.

Сушата наистина е голяма и това донякъде е видно от нивото на река Дунав, което вече следя от тази седмица. Откакто го следя нивото спадна с половин метър при Русе, ама не защото аз го следя, ами защото е тежка суша. Сега гледам че нивото на Дунав при Русе е 367 сантиметра, но понеже цяла седмица в горната част на реката непрекъснато пада нивото нищо чудно много скоро да спадне с още един метър.

Разбира се може би има още малко сняг да се разтопи, което или да задържи нивото на сегашните равнища или малко да го повиши, но гледам че вече на Витоша почти няма сняг. В същото време прогнозата за времето показва положителни температури на високите върхове, което означава че каквото има скоро няма да го има, нищо че Българските притоци на Дунав май не са от най-големите.

Същото най-вероятно важи и за много други места, а предполагам също че част от тази вода ще трябва да се използва за напояване за да се минимизира ефекта от сегашната суша, което нищо чудно също да окаже някакво влияние.

Това ще продължа да си го гледам, защото определено река Дунав може да изиграе съществена роля за увеличаване на глобалното затопляне, след като тя носи много сладка вода, ама не че е сладка, а че е много и тази вода е източник на живот в много екосистеми, които преобразуват въглеродния двуокис отново в кислород и прости захари.

Липсата на достатъчно вода е много сериозна предпоставка голямо количество въглероден двуокис създадено от нас и от други естествени източници да остане трайно в атмосферата на земята и да е причина за засилване на климатичните промени

Това се случва защото когато няма достатъчно добри условия за фотосинтеза в екосистемите по една или друга причина те вместо да абсорбират въглероден двуокис го отделят. Все пак и дърветата дишат, ако няма вода и това е докато изчерпат всичките си запаси от вещества, а след това изсъхват ставайки лесна жертва на горски пожари, което в крайна сметка увеличава също концентрацията на въглероден двуокис и създава добри условия за нови климатични промени и още по-голямо глобално затопляне.

Не знам докога ще продължи Ла Ниня, която стои в основата на сегашната тежка суша, като се сбъднат компютърните прогнози, които прогнозират затихване към края на лятото нещата хич не са добре. Все пак от началото на годината бавно и полека Ла Ниня затихва и даже, ако тенденцията продължи след няколко седмици трябва водите на Тихия океан около екватора да са в по-нормални нива.

След Ла Ниня много често идва и Ел Ниньо и в такива моменти нещата са коренно противоположни, т.е. много вода тече и то много повече отколкото има нужда, която може да е много повече в сравнение с други периоди, тъй-като има много повече въглероден двуокис в атмосферата на земята, а това създава и по-добри условия за нейното изпарение след като температурите на водата и въздуха са по-високи от нормалното.

По притеснителното че ако нещата се задържат по-този начин, то може би ще доведе до недостиг на вода и ще има да се чудя откъде да намеря вода за коледна елха. То ако беше само моята коледна елха проблема едва ли щеше да е толкова голям, защото вода трябва и за производство на храни, а сме в дефицит още от миналата година, когато бяха поизчерпани доста запаси в резултат на което се повишиха всички цени.

Трудно е да се каже още от сега какво точно ще се случи, но всички бюлетини на националния институт по метеорология и хидрология от ноември насам показват недостиг на валежи в много области на България и ако това продължи с покачването на температурите през пролетта и лятото количествата вода необходими за фотосинтеза ще са силно недостатъчни, което като краен резултат ще доведе до по-висока концентрация на въглероден двуокис в атмосферата и по-малко добиви на земеделски продукти.

Сушата едва ли е само в България, нито пък е първата суша на света, но бъдещи трайни засушавания причинени от глобалното затопляне крият сериозен риск концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата да скочи рязко, а след това всичко отначало.

Сегашната ситуация е доста показателна за развитието на климатичните промени, защото света ще не ще продължава да увеличава емисиите на въглероден двуокис в атмосферата и през тази зима заради прекалено ниските температури емисиите въглероден двуокис се повишиха с няколко процента на много места по света.

По-нататък най-вероятно също ще се увеличават и като сложим в сметката и въглеродния двуокис създаден заради трайни засушавания, да не говорим ако вземе да избухне и някой вулкан перспективата хич не изглежда много розова.

Скоро не е избухвал голям вулкан, но гаранции няма за нищо на този свят, включително и за това какви ще са концентрациите на въглероден двуокис в близко време и до какво глобално затопляне и климатични промени биха могли да доведат тези високи концентрации. Както и да е утре ще излязат данните за концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата през тази седмица и подозирам, че ще постигнем нива които ги е нямало няколко стотин хиляди години назад.

Не е че е нещо необичайно това, защото концентрацията на въглероден двуокис през последните десетилетия винаги е постигала рекорди с всяка изминала година, но все пак тенденцията с която се развиват нещата е повече от притеснителна.

Като основна причина за крайно лошите стопански резултати пре 1945 година, се изтъква въздействието на много тежката суша, която засяга страната през зимата и пролетта. Несъмнено за аграрна страна, каквато по това време е България, природния фактор е от определящ значение. Засегнато е селското стопанство, което формира близо 2/3 от националния продукт и осигурява почти целия износ на страната.

Тежък е спада в добивите на зърнените храни- 44& при пшеницата, 54% при царевицата, а подобно е положението при фуражните растения. При много индустриални култури ( слънчоглед, захарно цвекло и други) намалението на реколтата е също на 50%. Особено застрашителни са последиците за развитието на животновъдството.

Текста е взет от изследването за външния дълг на България от 1878 до 1990 година, въпреки че мисля всичко това по-скоро за част от историята на България. Снимките в края на документа може да изглеждат интересни, ако ви мързи да четете цялата история.

Сегашния брутен вътрешен продукт на България има коренно различно разпределение, но все пак ние отново трябва да се храним и отново сме в условия на дефицит на храни, а също така природния фактор определя друг важен отрасъл на сегашната икономика -туризма. Сега нещата са коренно различни, но все пак ми се струват малко подобни.

Понякога си мисля, че в ония времена Хитлер, заедно с отстъпващата Съветска армия, която е изгаряла всичко след себе си за да не му даде възможност да се възползва от Руските материални блага при неговото настъпление са създали микро глобално затопляне, в следствие на което е настъпила много тежка зима, а след това и тежка суша.

Всичко това е изиграло своята роля света днес да е такъв какъвто го познаваме, но като че ли уроците от миналото не са добре научени, защото определено тия неща изменят света по един или друг начин.Дали е за добро или не тия които идват след нас най-вероятно ще имат по-добра възможност за обективна оценка.