Този сайт използва добре известните бисквитки.

България има много да прави за намаляване на парниковите газове.

22 Септември 2009 / 16:25 | Автор: dkolov | Категория: Глобално затопляне

Направих си малка екскурзия по време на тези четири почивни дни из нашата мила родна страна и осъзнах че ние имаме много неща с които можем сериозно да намалим изпуснатите парникови газове в атмосферата.

Естествено не казвам че България е най-голямата причина за глобалното затопляне, но има много възможности за оптимизиране. На първо място все още в провинцията масово се използват дърва за огрев. Това има два ефекта, първо тези дървета другата година няма да превръщат въглеродният двуокис в кислород и второ като се изгорят ще добавят малко в атмосферата. Приноса от изгарянето на дърва за отопление изобщо не е малък, дори е доста сериозен колкото и малки да са мащабите на България.

Изглежда използването на дърва за отопление в количествено изражение да бъде стотици хиляди тонове въглероден двуокис, въпреки че те биха могли да се разглеждат като възобновяем източник на енергия.Лошото е че темповете на възобновяване са твърде бавни в сравнение с темповете на изчерпване, което предполага намиране на по-ефикасни източници.

В малките населени места е трудно да се изгради централно топло подаване, но лесно може да се премине на отопление с климатици, което е второто нещо за оптимизиране. Все пак някой хора са преминали на този начин за отопление, но бързият поглед върху използваните климатици показва, че се използват предимно неефективни модели използващи стари технологии най-вероятно защото са с по-ниски цени. Разбира се все пак е нещо дори и по-малко ефективният климатик е за предпочитане пред изгарянето на дърва.

На трето място е до болка познат проблема със старите коли, които по-скоро замърсяват с неефективното си горене отколкото да има голяма ползва от това. Предполагам че ниските доходи в провинцията кара хората да намират коли с по-ниски цени, но лошото е че тези коли са предимно мощни и скъпи дори и да са втора употреба. Дори си мислех че премерено като цени една такава кола втора употреба е с цени наполовина от нова но по-малка.

На четвърто място са пътищата! Лошите пътища и дори тези които не са проектирани както трябва чувствително удължават разстоянието и времето за преминаването му. Предполагам че само от подобряването на инфраструктурата и по-скоро на някой пътни участъци където колите се движат бавно или заобикалят могат да доведат до по-нисък разход на гориво и оттам също да дойде известно спестяване на парникови газове.