Този сайт използва добре известните бисквитки.

Няма да решим проблема с глобалното затопляне за 56 дни

12 Октомври 2009 / 20:57 | Автор: dkolov | Категория: Глобално затопляне

Четох статия за срещата на големите и търсенето на решение с глобалното затопляне и това което мисля, е че няма да решим проблемите за толкова малко време. Тези проблеми са назрявали повече от 30 години и е смешно да се мисли че ще успеем да се справим за по-малко от два месеца.

Естествено много неща зависят от действията на съответните правителства, но не вярвам някой правителство да изложи икономиката си в риск, особено в период на криза и да престане да консумира петрол и петролни продукти. Всеки лесно може да се сети че проблемите в климата лесно могат да се решат, ако престанем да караме коли работещи на бензин и дизел.

Но това няма как да се случи изведнъж, защото американската, а и не само американската икономика се държи на консумирането на бензин. Дори и Българската икономика или поне бюджета на правителството разчита на акциза и ДДС от потреблението на бензин. Производството на електрически коли няма да се вдигне толкова бързо и изведнъж всички да карат коли на ток, което да замести тези приходи от другият източник.

Затова е наивно да се мисли че ще решим всички проблеми за два месеца. По важното е да поставим основите и да продължим да се развиваме в посока по-малко поражения върху околната среда. Всъщност основите са поставени и много неща са направени досега, но трябват много още действия с които да намалим отделените вредни газове в атмосферата.

Стъпката към премахването на старите електрически лампи със сигурност ще даде ефект през следващата година, правителствени програми подобни на тези в Гърция за премахване на старите климатици и замяната им с нови високо ефективни също, че дори и пускането на нашето метро ще има някакъв ефект, но въпроса е че трябва да продължим да търсим начини и средства за подобряването на енергийната си ефективност. Един от тези начини е използването на икономични коли и усилията трябва да са насочени в тази област, защото транспорта е един от най-големите замърсители на околната среда.