Този сайт използва добре известните бисквитки.

Слънчеви колектори за ток LG

13 Април 2010 / 09:50 | Автор: dkolov | Категория: Моите мисли

По все още неофициална информация LG Electronics стартира производство на високо ефективни слънчеви колектори за ток, който се очаква да бъдат предлагани през тази година. Високата ефективност на слънчевите панели за ток на LG ще се дължи на използването на френелови лещи, често използвани в LCD телевизори.

LG произвежда голяма гама от електроника и разполага с множество заводи, технологии и патенти, което позволява производството на слънчеви колектори с концентриране на светлината да стане бързо и лесно.

Френеловите лещи не само повишават коефициента на полезно действие, но и чувствително увеличават добива на слънчева енергия, тъй-като се получава по-голям светлинен поток върху панела в различните часове на деня. Производството на френелови лещи е доста ниски цени, защото от една страна те вече се използват в милиони телевизори в света, а от друга се произвеждат от пластмаси.

Френеловите лещи са тънки, почти като фолио и в същото време може да се постигне огромна концентрация на слънчевите лъчи и затова слънчевите колектори за ток, които LG възнамерява да предлага се очаква да имат по-висок коефициент на полезно действие спрямо предлаганите масово в момента.

Засега няма информация какви резултати постигат тези нови слънчеви колектори за производство на електрически ток от слънцето, но според мен един такъв панел ще работи много по-ефективно стига да се намери добър начин за неговото охлаждане.