Този сайт използва добре известните бисквитки.

Вече си избрах слънчеви колектори за ток

7 Май 2010 / 21:53 | Автор: dkolov | Категория: Случки в моя живот

След доста дълго проучване направих избор на слънчеви колектори за ток и дори смятам да се възползвам от най-високата технология, защото възнамерявам да ги използвам вместо тента. За тента заедно с монтаж ми искат почти хиляда лева, което обезсмисля инвестицията в обикновена тента, тъй-като ако използвам слънчеви колектори поне ще изкарам малко ток.

Всъщност не мисля, че ще е малко, но дори и да е малко само разхода за климатик ще е по един киловат на час, когато грее слънце в хола. Както писах в статията за коледната си елха лятото се очаква да бъде дъждовно, но смият факт че няма да използвам климатик си е вид приход.

Направих изчисление, че ако засенча три квадратни метра ще спестя три киловата на час слънчев приход, което иска един киловат електрически ток за да работи климатика. Така с един куршум три заека. От една страна няма да използвам климатик, от друга ще си направя малко домашен ток и от трета ще спестя малко парникови газове - три в едно и възможност за по-висока рентабилност при инвестицията.

Засега всичко е само на сметки, но през следващата седмица мисля да премина към реално изпълнение и като за начало трябва да намеря кой да изгради конструкцията на която възнамерявам да поставя слънчевите панели. Мисля тази конструкция да е подвижна, тъй-като през зимата слънцето ми върши добра работа и когато свети в хола отново нямам нужда от климатик, т.е. спестявам енергия.

Междувременно ми хрумна и още една голяма щуротия с която може да се спестява много електрически ток. Сетих се че през зимата може да се замрази малко вода на терасата и след това полученият лед да се постави в хладилника. Това изисква малко усилия, но в същото време не е сигурно дали няма да доведе до по-бързото му замръзване, тъй-като този лед ще се разтопи в края на краищата.

Само разтопяването на един килограм лед изисква 334 kJ, което се равнява на около 90 вата на час.

Не е много, но след като студа през зимата така и така си го има навън винаги може да се остави един литър вода на терасата която да замръзне. След това да се постави в хладилника, което горе долу се равнява на енергията използвана от една енергоспестяваща лампа за деня. Мисля че това е добра идея и ще трябва да я запомня до следващата зима.

Проект слънчеви колектори за ток на терасата засега отива отново за проучване

15 Май 2010 / 20:12

Проекта за слънчеви колектори за домашен ток засега загуби не само финансова обосновка, но и екологична. Излиза че за да има някакъв реален смисъл от монтаж на слънчеви колектори за ток на терасата, въпреки че ще спестя пари от тента, се обезсмисля, защото този ток трябва да се използва веднага и на момента в противен случай загубите в акумулаторът са огромни.

Мислех си за идеята направена от студентите в тяхната иновативна кола с използването на кондензатори, но тези кондензатори са толкова големи и скъпи, че на практика не само парникови газове няма да спестя, но и даже ако се направи една такава малка електроцентрала ще е причина за повече парникови газове отколкото ще се спестят.

Глупаво е да ползвам електричество само през деня, когато по принцип съм на работа и изобщо не използвам никакво електричество, щом даже вече се освободих от режима на изчакване. на телевизор, сателитен приемник и компютър Сега като ме няма в къщи почти никакъв ток не се изразходва, но вечер ми трябва светлина и ток за телевизора и компютъра.

Да ама вечер пък не свети никакво слънце, а ако си купя акумулатор не само ще ще имам огромни загуби, но и енергията за производството и транспорт на този акумулатор е повече отколкото ще изкарам от слънцето години наред. Не само това, но сегашните акумулатори съдържат тежки метали с които се и замърсява околната среда и ползата от всичко това ще стане отрицателна.

Ще трябва да помисля малко повече по въпроса, но на първо четене реших, че ЧЕЗ е един много добър акумулатор, т.е. ако имаше начин изкараната енергия от слънцето чрез инвестицията ми в слънчеви колектори за ток да я вкарам в електрическата мрежа и да си използвам с това служебният компютър, пък вечерта ЧЕЗ да ми продадат същият ток всичко щеше да е много добре.

Да ама аз не искам да се занимавам с ЧЕЗ защото са прекалено големи, а от друга страна и ЧЕЗ сигурно не искат да се занимават с мен защото моите слънчеви колектори за ток са твърде малко, но факта си е факт - дори и да изкарам малко ток няма какво да го правя, така че ще трябва да се мисли какво да се прави този ток.

Гледам хората правят водород, ама не не ми се иска да слагам резервоар с водород на терасата, защото това иска безумни мерки за безопасност и пак обезсмисля всичко. Засега ми се струва, че цялата изгода от всички слънчеви колектори за ток е единствено ако си построиш цял парк на някоя нива дето тъй и тъй не я копаеш. Аз имам такава нива, но ако взема да плякна там слънчеви колектори за ток ще трябва да намеря и някой да ги пази денонощно, защото ще ме окрадат, да не говорим че нямам няколко свободни милиона че да инвестирам в такова нещо.

Изглежда за тая работа са необходими пари, защото напоследък чувам, че югозападният район на България се строят слънчеви централи с комсомолски плам и даже някой говореше, че google инвестира в такива неща тука в България, без да смятам информацията за меродавна.

Възможно е и да е така но за да си направи едно такова нещо човек на терасата освен ако не е голям любител и експериментатор, няма много голяма полза не само за него, но и за околната среда. Разбира се може и да има някакъв начин, но засега не съм намерил как да запазя изкараната енергия през деня от слънчевите колектори за ток по най-добрият начин, че вечер да си я потребявам, без това да доведе до отрицателна полза за околната среда.

Изглежда ще трябва да мисля още и да търся информация как да запазя енергията, която съм изкарал през деня по най-добрият начин, за да мога да си я използвам вечер. Ще търся по-усилено може и някой да има по-добра идея.