Този сайт използва добре известните бисквитки.

Разходка в парк неделя сутрин

28 Февруари 2010 / 12:46 | Автор: dkolov | Категория: Коледна елха

Днес времето е хубаво и предполага посещение на парк, дори имаше и слънце и въпреки леко хладният вятър времето беше приятно. Някой обаче редовно засажда дървета напоследък в парка, както иглолистни, така и широколистни, които донякъде приличат на моята коледна елха.

Успеха им изглежда не е много голям защото много от тези дървета изсъхват и се надявам моята елха да не я споходи същата участ, като в същото време се чудех дали тези действия се извършват от професионалисти или причината за бързото изсъхване се дължи на непрофесионалният подход.

Междувременно научих, че трябва редовно да поливам малката елха, докато нейните корени порасна и станат достатъчно силни за да може тя да си набавя влага без проблем. Важно условие било поливането да се прави ритмично с цел да създаде известен жизнен цикъл и намерих един съвет че това трябва да се случва поне два пъти в седмицата.

На този етап все още знам колко вода е необходимо за нормалното съществуване на моята коледна елха и реших да и сипвам по два литра, като продължава да стои въпроса откъде ще намеря вода за поливане.

В същото време на същото място някой иглолистни дървета, които ги засаждаха скоро си живеят и развиват доста добре и мисля че някой видове се приспособяват доста по-добре от други или пък този който е засадил все още оцеляващите елхи полага повече грижи за тяхното съществуване.

Не съм много наясно защо става така, защото двете дървета на пръв поглед са от различен вид, а аз нямам достатъчно познания кое дърво какво е, но важното в случая е че някой прави опити да направи парка още по зелен.

В същото време други хора правят опити, и то доста сериозни да го направят по-малко зелен, като построиха една площадка за скейтборд, но засега само си я построиха и след това заключиха, даже и завариха вратата да не може да се влиза. Малко безсмислено действие струва ми се - защо ще унищожиш зелена площ и след това ще заключиш съоръжението с явната цел да не се използва.

Самата площадка явно е изпълнена с известна мисъл защото около нея са наредени лампи, които светят с енергия от слънцето. Искам да кажа че са поставили някакви специални стълбове, на които има монтирани слънчеви панели за ток и предполагам специални енергоспестяващи лампи.

Един от тези стълбове се вижда на снимката, като в интерес на истината целият парк е осеян с такива стълбове и мисля че ги слагаха миналата година в началото на лятото. Доста благородна идея - хем има светлина в целият парк, хем не се използват природни изкопаеми за получаването на тази светлина.

До тук всичко е добре, но засега тия лампи не светят на никого, защото площадката е заключена, а същото време е взета малко площ от самият парк. Разбира се правилата и оградите често имат една единствена цел- да бъдат нарушавани и предполагам, че заради това е направил нужният му отвор за да влезе на площадката и да прави там това което му харесва.

Не знам дали едно такова действие не се равнява на влизане с взлом, но мисля че всеки един парк е публична собственост и е предназначен за обществена употреба. Предполагам също, че управата на парка има възможност да предоставя отделни части от него с цел набиране на приходи, които да отидат за облагородяването му.

На заключената врата, т.е. заварената има някаква табела, но надписа е унищожен, така че не може да се разбере дали тази табела забранява по някакъв начин влизането на самата площадка. От друга страна наличието на ограда и заключена врата предполага собственост в която не трябва да влиза.

Засега не е ясно кой какво цели, в края на краищата е зима и малко хора посещават парка и е възможно през лятото да задоволя любопитството си каква е целта на тази площадка. Накрая да отбележа че днес направих обстойна проверка на моята коледна елха и смятам, че няма нови кафяви иглички, което може да се дължи на по-интензивното поливане през изминалата седмица, включително и падналите дъждове.