Този сайт използва добре известните бисквитки.

Спорен мен погрешни мнения

30 Ноември 2010 / 14:32 | Автор: dkolov | Категория: Глобално затопляне

Голямата измама е че ние създаваме само 30 милиарда тона въглероден двуокис в своето ежедневие през годината, а всъщност това е само част от всичкото и нещата може и да не са толкова розови.

Реално 30 милиарда въглероден двуокис са само от производство на цимент и горене на природни изкопаеми, има и много други източници на въглероден двуокис някой от които естествени, други причинени от самото глобално затопляне и трети, които отново са от човешката дейност но никой не мисли много за тях като че ли.

Въпреки всичко дори и 30 милиарда тона годишно с тенденция за повишаване всяка година си е много защото това количество въглероден двуокис ако вземе да попадне в атмосферата без фотосинтеза би повишило концентрацията с поне 15 ppm или с около 20% годишно.

На този етап обаче ни спасява донякъде фотосинтезата и океана!!!. Фотосинтезата е едно много хубаво нещо, защото ни осигурява кислород за да дишаме, но тя трудно би могла да се справи с толкова голямо количество въглероден двуокис, защото и трябват подходящи условия.

Подходящите условия са оптимална температура и достатъчно количество вода. Температурите на този етап си ги повишаваме със създаването на въглероден двуокис, а водата би трябвало да не достига понеже по-скоро има изобилие от въглероден двуокис отколкото вода.

Все пак в момента пада обилно количество вода под формата на сняг на някой места, но това количество не може да се използва за фотосинтеза временно, тъй-като е зима и тя пада в твърдо състояние. Лошото е че освен че пада вода, падат и външните температури.

Великобритания изобщо не е много бедна страна и сигурно ще може да си позволи нейните граждани да заплащат по-големи сметки за отопление. Естествено че хората живеещи на Острова имат възможност да си позволят всякакви цени на източниците за отопление, но през времето през което те се нуждаят от засилено отопление ще създадат още по-голямо количество въглероден двуокис и разбира се вода, която временно ще е малко допълнение върху сегашната им снежна покривка.

Да се върна на голямата измама!!! Ние създаваме много повече въглероден двуокис, отколкото пише в официалните статистики, защото много неща трудно могат да бъдат включени в тази статистика. Не говоря за незаконното придобиване на дърва за отопление и въглища за барбекю с които напоследък се запознах донякъде от новините, нито за това което се създава при гниенето на биологични отпадъци на сметищата, нито пък за количествата въглероден двуокис създавани от нашето дишане.

Все пак ние не можем да си позволим да не дишаме, но има много други източници на въглероден двуокис и част от тях са вследствие на глобалното затопляне. Нали се сещате, че всичко това което горя в Русия и на много други места миналото лято, се е превърнало във въглероден двуокис и вода. Водата както е видно рано или късно пада на земята, но въглеродния двуокис ще си присъства доста време, като ще е първоначално условия за по нататъшно развитие на цикъла жега-студ-жега.

Става жега, става суша. Като стане суша фотосинтеза нанай си бате ламаринка, т.е. това което трябваше да компенсира самата фотосинтеза остана за бъдещи периоди. Като е жега много вода се изпарява от океана. Като се изпари тя спира временно слънцето да ни топли и става студ.

Като стане студ още повече въглероден двуокис си правим защото ни трябва повече отопление, но по-важното е че излиза депозита от океана и всичко ни се връща двойно. Не всичкия въглероден двуокис стои в атмосферата, а по-голяма част от него отива в океана защото той е по-топъл и може да абсорбира повече.

Да ама като настане студ, той става по-студен и не може да абсорбира следователно емитира, което изважда депозита за да направи планетата отново временно по-топла. Въпрос на цикли!!!. Изглежда в момента така сме се зациклили, че нещата отиват на все по-голяма жега, и все по-голям студ с много валеж, който да ни кара да създаваме все повече въглероден двуокис надявайки се да има фотосинтеза, която да превърне всичко това отново в нещо, което си го е имало преди.

Изглежда въглеродния двуокис е един много по-сериозен модулатор на климата отколкото изглежда на пръв поглед, понеже когато е в изобилие затопля планетата с малко, вследствие на това се изпарява повече вода, което затопля планетата още повече - водата също е парников газ и даже най-добрия такъв, само дето тя рано или късно пада на земята, докато въглеродния двуокис остава за дълго време или в атмосферата или в океана, в очакване на влезе в процеса на фотосинтеза.

Като се затопли планетата има по-добри възможности въглеродния двуокис да бъде депозиран в океана, както и водата. Нищо чудно част от спадането през лятото на концентрацията на въглероден двуокис дори да се дължи не толкова на самата фотосинтеза в северното полукълбо, а и на по-добрите условия въглеродния двуокис да се абсорбира в океаните и моретата.

След това в този цикъл концентрацията на вода и въглероден двуокис в атмосферата намалява, което от своя страна води до временно охлаждане на планетата и съответно възможност част от депозита в океана отново да се върне в атмосферата за да участва в следващия цикъл.

Това са си мои лични разсъждения, но щом има киселинни дъждове, значи в тях има нещо, което повишава киселинността на водата, а водата от всички дъждове рано или късно отива в морето. Така при голямата измама глобално затопляне не стои въпроса, какво ще се случи днес, а какво ще се случи утре вследствие на това което се е случило днес.

Сега е настанал голям студ и много вода пада на някой места, но това е причина за създаване на повече въглероден двуокис отколкото преди, защото там има повече нужда от отопление в сравнение с предишни периоди.

Този въглероден двуокис ще е причина за по-голяма жега някой ден, което пък ще принуди някой хора да използват климатици и така да създадат още парникови газове, но трябва да се отчете и този въглероден двуокис който ще излезе от океана. Много кофти цикъл и всичко е въпрос на това накъде води самия цикъл?

Засега предполагам, че води до по-големи амплитуди в концентрацията на въглероден двуокис и вода в атмосферата, респективно все по-горещо и все по-студено и всичко гарнирано с все по-големи количества вода от валежи.

Много ме притесняват тенденциите да растеж световната икономика продължавайки да се използват природни изкопаеми, плановете на Китай да строи широко мащабно през следващите десетина години, както и повишаването на концентрацията на въглероден двуокис независимо дали в атмосферата или океана вследствие на глобалното затопляне.

Що се отнася до икономиката има известни проучвания, че продажбите на слънчеви колектори за ток измерено в оборот ще скочи петкратно в следващите 15 години, което със сигурност ще е по-голямо от растежа на световната икономика.

Не е ясно дали прогнозите ще се сбъднат но предполагам, че с повече инициативи за изкупуване на ток от домашни потребители, това ще засили конкуренцията, което от своя страна ще доведе до по-ниски цени и по-ефективни слънчеви колектори за ток в близко бъдеще но тази тема тепърва ще има развитие.

От гледна точка на Китай разбира се че и тя има право да повишава стандарта на живот на своите граждани, но истината е че парниковите газове които се създават от китай не идват толкова от икономиката, колкото от бурното строителство, респективно производството на цимент и стомана.

От гледна точка на обем Китай произвежда една трета от продукцията, която произвежда САЩ, но създава повече въглероден двуокис от всяка една друга държава по света, основно заради неефективните си производства.

Все пак Китай затвори хиляди неефективни заводи в края на Септември, както и определено полага усилия да използва възобновяеми източници на енергия, които нищо чудно да доведат до силна редукция на емисиите от въглероден двуокис от Китайската икономика през следващите години.

Остава една доста несигурна компонента - количествата въглероден двуокис, които са следствие на глобалното затопляне, защото много трудно някой може да предвиди дали през следващата година ще има суша, колко биомаса ще изгори при горски пожари или пък дали няма да настане студ, които да ни накара да създаваме повече парникови газове в сравнение досега заради засилените нужди от отопление.

Все пак си спомних за едно предаване през лятото в което беше посветено на тема глобално затопляне в което някой наши учени изказаха тезата, че се очаква малък ледников период след 2020 година. Разбира се по време на този малък ледников период ще е нормално всичкия въглероден двуокис дето е на депозит в океана изведнъж да се появи в атмосферата и няколко години след това да достигнем до пик в самото глобално затопляне, което би трябвало да се отрази освен на прекомерно високи температури и на недостиг от вода, просто защото фотосинтезата ще има достатъчно условия да е активна - въглероден двуокис, топлина, и високи температури, остава да има само достатъчно вода.

Не мога да кажа дали тезата вследствие на климатичните модели на нашите и на други учени изказана в това предаване има някаква достоверност, най-малкото защото е трудно дори да се прогнозира времето през следващата година да не говорим за след десет години, но все пак стигнем ли дотам че на земята да настъпи малък ледников период независимо от какво естество, много въглероден двуокис ще излезе от океана и концентрацията му в атмосферата изведнъж може да подскочи на големи висоти.

Този въглероден двуокис доста време си го слагаме на депозит там и даже кроим планове как да слагаме още, но риска който се поема ми се струва доста неоправдан. От политическа и икономическа гледна точка риска наистина е почти нулев, защото какво ще стане след десет или повече години е много трудно да се предвиди, дет се вика я камилата я камиларя, пък както често се споменаваше едно време в казармата "Следващия да се оправя - клетва е дал!"

От социална гледна точка обаче нещата изобщо не изглеждат толкова розови, защото има голяма вероятност някой ден много хора да търпят несгодите на следствията на глобалното затопляне породено от увеличаващата се концентрация на въглероден двуокис.

Междувременно излезе седмичната справка за температурите на водите около екватора на тихия океан и засега промяната в температурите е минимална, но по-важното е че научих, че Ла Ниня се случва, когато ветровете са по-силни от обичайното и преместват топлите води на запад.

Това разбира се би трябвало да означава и по-добро изпарение на вода от океана, защото изпарението на вода зависи от температурите на водата, въздуха и скоростта на вятъра. Температурите на водата общо взето са постоянни и се променят с около 4 градуса в зависимост от това дали има Ла Ниня или Ел Ниньо, но при по-високи скорости на вятъра от една страна повече вода се изпарява и заминава някъде по света, а от друга океана дори се и охлажда по-добре.

По-студения океан би трябвало да абсорбира и по-малко количество въглероден двуокис, даже по-скоро би трябвало да емитира повече отколкото абсорбира. Това отново е мое предположение, но ако е вярно концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата би трябвало да се повишава по време на Ла Ниня.

Според компютърните модели Ла Ниня ще продължи до края на лятото на 2011 и при равни други условия концентрацията на въглероден двуокис би нараствала повече от нормалното, ако изобщо може да се каже че има нещо нормално в това.

Ще видим какво ще стане, но ако това е така то нищо чудно в края на 2011 да достигнем нива на концентрацията от порядъка на 400 ppm, а по притеснителното е че при някой от следващите цикли тя да скача с много повече особено при по-студени води от нормалното в океана и моретата.

Разбира се не трябва да се забравя, че живота на планетата продължава и съответно се създават нови количества въглероден двуокис. Това ще го следя допълнително защото в океана си имаме голям депозит от въглероден двуокис, който сме съдавали много години подред, а този въглероден двуокис ще е само допълнение към общата картина , което нищо чудно да се отрази на по-силно Ел Ниньо след 2012 година, а след това и на по-силно Ла Ниня.