Този сайт използва добре известните бисквитки.

Какви ресурси потребяваме!

26 Септември 2009 / 21:00 | Автор: dkolov | Категория: Източници на енергия

Гледах постинг в който се твърди че България потребява повече ресурси отколкото природата може да възстанови. Това ми се струва малко нереално защото потреблението на ресурси силно намаля поради ред причини, а използването на възобновяеми източници на енергия силно се увеличи през последните години.

На първо място икономиката на страната не е така силна както е била преди, което доведе до голям спад в потреблението на електроенергия. На второ, новото строителство на апартаменти и жилища е в пъти по-малко енергоемко в сравнение с отпреди години, а хората не са се увеличили. На следващо място много малки водно електрически централи бяха построени и със сигурност колкото и малко да е енергията добита от тях, е намалила изгарянето на тонове въглища.

Дори и малко много паркове от слънчеви колектори и ветрогенератори се появиха в България- мисля че бях срещал статистика, че тяхната мощност се равнява на енергията от една атомна електроцентрала в Козлодуй преди да са затворени старите блокове.

Разбира се една атомна централа генерира електрически ток непрекъснато, по простата причина че няма как бързо да се спре да работи, а централите за възобновяема енергия спират щом спре да грее слънце, но все пак е доста.

Има и още много по въпроса за консумацията на енергия и природни ресурси, защото нищо чудно скоро да осъмнем в гора от слънчеви колектори, но все пак започнахме да използваме енергоспестяващи лампи и вече не живеем в пещери.

Завършването на метрото в София също много скоро ще има голям ефект върху намаляването използваната енергия във вид на течни горива. Не на последно място през последните години много хора си купиха климатици за отопление с което редуцираха своето въздействие върху околната среда в това перо на консумирана енергия.

Засега дори не мисля че има кой знае какъв проблем да се инвестират известно количество пари в построяването на един сериозен парк със слънчеви колектори. Ако се отдели едно парче земя с размери 10x10 километра и в него се постои парк със слънчеви колектори за ток, това би задоволи нуждите на цяла България от енергия в голяма част от времето. Имам предвид че един такъв парк може да намали необходимостта от изгаряне на природни изкопаеми за ток поне с 30%. Естествено такова голямо количество енергия е необходимо да се управлява някак си, но това е по-скоро въпрос на технически решения отколкото на всичко останало.