Този сайт използва добре известните бисквитки.

Проблема с глобалното затопляне май е решен

30 Септември 2009 / 22:49 | Автор: dkolov | Категория: Глобално затопляне

Не искам да кажа че всичко е цъфнало и вързало, но днес научих че хората са твърдо поели курса към по-добро отношение върху околната среда. Освен новините за електрически коли, вятърни централи и какви ли не още неща с които се намалява глобалното затопляне виждам огромен напредък в мисленето на хората.

Днес посетих Пловдивският технически панаир, както много други хора и направо бях силно изненадан от факта че производители, инженери и търговци на слънчеви колектори за ток имат огромно присъствие на този панаир. И това е България представяте ли си какво става по-света!!!

Щом целият Пловдивски панаир е пълен със слънчеви колектори за ток, значи света е променил своето поведение и осъзнал какво се случва. Дори видях колектори за електрически ток вградени в дограма, което е една много добра идея за големи сгради в които се работи.

За съжаление вчера обещах да си купя чаша и не го направих, а обещанията трябва да се изпълняват. Посещението на пловдивският панаир не би трябвало да е извинение, но утре се надявам да вложа повече усилия.

Природата е саморегулираща се система

9 Октомври 2009 / 16:26

Наистина има глобално затопляне и въпреки че по-страшните ефекти от него са изчезване на животински и растителни видове, природни катаклизми и т.н., то в края на краищата както виждаме самият климат като че ли става по-топъл.

Не знам дали се дължи на глобалното затопляне, но Септември беше доста топъл месец, а прогнозите за октомври са същите. По това време вече включвам моят климатик на отопление, но засега все още не се очертава такава нужда. Така изразходваме доста по-малко енергия за отопление и съответно изпращаме по-малко парникови газове в атмосферата.

Струва ми се че дори глобалното затопляне ще е причина за намаляването му и дали пък системата не е само регулираща.

Бях забравил за това гориво наречено биоетанол

Видях днес информация за биоетанол, което не е нищо друго освен спирт направен от джанки, както моят дядо си вареше ракия. Биоетанола е едно много ефикасно гориво, което всеки сам може да си направи стига да не го мързи и сега започвам да си мисля че това е горивото на бъдещето.

Проблема е че днешните хора много ги мързи, визирам дори и себе си, защото още не съм си купил керамична чаша, но това гориво е толкова лесно да се направи че направо се чудя как още някой не е започнал да изкупува джанки и круши намиращи се навсякъде. Всъщност биоетанол може да се прави от всичко, включително и от стари вестници, жалко че изисква единствено нещо забранено - сярна киселина.

Бях забравил за това екологично гориво наречено биоетанол. На български му викаме ракия и често предпочитаме да го изпием вместо да го изгорим, но има и други начини то да бъде произведено освен от традиционните. Традиционните начини за произвеждане на алкохол, което е едно много добро възобновяемо гориво използват ферментация на захари придобити от плодове, зеленчуци и зърнени култури, но биоетанол може да се произвежда от всичко - пародията е че дори май може да се произвежда най-големите боклуци.

Така или иначе бях срещал някъде че алкохол може да се направи дори и от вестници, естествено не препоръчвам продукта за употреба защото при производството му се използва сярна киселина и колкото и чисто да е не вярвам да става за консумация.

По прерових интернет и открих че Руснаците произвеждат това гориво (въпреки че го май го правят доста неикономично) още от 1943 година. Изглежда в Русия използват целулоза за направата на биоетанол доста отдавна, въпреки че явно силно се нуждаят от икономически стимули. Целулозата е навсякъде - освен във вестници може да бъде добита от трева окосена в парка или дори събрана от човешки екскременти, защото човек не преработва това вещество и просто го изхвърля.

Мисля че дори съм срещал върхова технология за последното но вече не мога си спомням къде. Всички тези мисли са си мой! Не мога да ги облека във финансова обосновка, но енергията е около нас и ние просто трябва да я вземем.

Винаги сме първи в нови неща

Останах с голяма изненада когато открих фирма специализирана в консултация, проектиране изграждане и управление на заводи за производство на енергия от биомаса

Новите неща много лесно проникват в нашата мила родна родина и започвам да съм оптимист, че много скоро всичко което изхвърля на боклука ще се превърне в екологично чиста енергия, което пък от своя страна ще намали нуждата да изгаряме петролни деривати за да получаваме енергия.

Четейки сайта на тази фирма се сетих че тази година на Пловдивският технически панаир беше пълно с фирми предлагащи слънчеви колектори за ток и мисля че много скоро ние ще станем най-чистата държава във света. Не за друго, а защото нашите нужди от енергия са прекалено малки на фона на една развита индустриална държава. Че то излиза боклука само да си преработим и ще ние достатъчно за всичко, да не говорим за слънчеви колектори или вятърни мелници.

Сега разбирам защо нямаме нужда от нова ядрена централа, че само къщата си да изметем и да хвърлим боклука в огъня и ще задоволим всичките си нужди от каквато и да е енергия. Естествено в случая не включвам използването от авиацията, защото там се харчи много, но ние тъй и тъй нямаме кой знае каква авиация че да ни притеснява.