Този сайт използва добре известните бисквитки.

Абе ние отглеждаме ли аджеба рози

23 Януари 2011 / 20:37 | Автор: dkolov | Категория: Моите мисли

Отглеждането на рози явно е едно много перспективно начинание, ако бъде вкарано в нормални бизнес рамки. Това розово масло струва майка си и баща си, пък не мога да разбера дали изобщо все още произвеждаме някакви добри количества ароматни вещества с високо качество.

Гледам в новини че Български рози променят живота на афганистанци, ама ще е добре и ние да се възползваме от тази суровина. Отглеждането на рози би трябвало да е някакъв вид земеделие, което предполага стриктен контрол и получаване на на някакви Европейски средства за развитие на бизнеса. Бизнеса с рози е повече от чист, струва скъпо и създава работни места пък ние някак си май сме позарязали този бизнес.

Може и да не сме го зарязали, ама засега никъде не мога да открия, кой се грижи за него. Маслото добито от рози било на по-високи цени от златото, т.е. имаме си златна мина, която може да носи милиони евро в местната икономика без да е ясно дали изобщо носи и къде аджеба ги носи.

Мисля че отглеждането на рози не само че създава един добър трап на въглерод, но ми изглежда и на едно доста перспективно начинание от гледна точка на директни приходи на свежи пари в икономиката и създаване на работни места. Дори се чудя не може ли да се замени производството на тютюн с производството на рози, въпреки че за тази цел е добре да се обмислят различните климатични условия и да се вземат в предвид техните бъдещи промени.

Все пак не мисля, че отглеждането на рози изисква нещо специално при положение, че това е правено много години наред, пък крайния продукт е на безбожно високи цени