Този сайт използва добре известните бисквитки.

Повече велоалеи

4 Октомври 2016 / 15:04 | Автор: dkolov | Категория: Моите мисли

Напоследък забелязвам че доста хора за твърдо убедени, че масовата употреба на велосипеди като личен транспорт ще реши едва ли не всички проблеми с трафика в София. Лично аз не споделям тези мнения, понеже смятам че в София няма добри условия за редовна употреба на велосипед.

Дори днес започна да духа студен вятър и даже малък дъжд преваля и не виждам по какъв начин човек може да използва велосипед. В други страни това е възможно, но там хората се радват на топъл климат, докато климата на София е относително студен.

Освен това има места с интензивен трафик, но реално няма възможност да се построи велоалея. Един добър пример за това е улица Могилата където няма място за тротоар, камо ли за велоалея. От друга страна мисля че използването на велосипед не решава абсолютно никакви проблеми, понеже това че човек използва велосипед не означава че градския транспорт на София спира.

Метрото също не спира, така че не мисля че нещо се спестява от гледна точка на околната среда и е много по-добре да се използва обществен транспорт. Вероятно има смисъл да се използва велосипед за транспорт в някой малки населени места, които не разполагат с добър транспорт, но в София реално не виждам смисъл от това след толкова много подобрения.

През лятото в горната част на булевард Витоша беше направен ремонт, а след него се изградиха и велоалеи, но аз не виждам върволица от велосипедисти, нито пък голям трафик от коли. Мисля че това се дължи на факта че по булеварда се движи хубав трамвай и при положение че хората си имат евтин и удобен транспорт, не виждам кой ще използва чак толкова интензивно новата велоалея.

Като краен извод смятам че се губи много място в градската среда, което реално е неизползваемо през повечето време на годината, защото те реално са ефективни когато човек се придвижва на малки разстояния, ако денят е хубав.

Разбира се вероятно има хора на които по една или друга причина не им е много удобен обществения транспорт на София и използват лична кола понеже нямат друг избор или пък намират обществения транспорт като бавен.

Това донякъде е вярно, но от една страна продължава да се строи метро, другата година ще работи модерна система за управление на трафика и в момента се работи булевард Черни връх да има две платна в посока. Последното вероятно ще отнеме част от трафика и ще повлияе в положителна посока на градския транспорт.

От друга страна винаги има възможност за малки подобрения. Дори днес гледах че на кръстовището при хотел Хемус могат да се направят малки подобрения. Това място е тясно и заради него превозните средства се движат бавно, но забавянето идва от това че тези които искат да продължат направо или пък да завият наляво препречват пътя на останалите, които ще завиват надясно, въпреки че техния светофар има зелен сигнал.

Днес гледах че ако имаше още малко място автобус който се движи по линията 94 щеше да мине и според мен ако се намали тротоара на отсрещната спирка само с дължината на една плочка. Отделно може да се увеличи времето през което светофара свети зелено с една две секунди, което ще позволи да преминат направо поне още две три превозни средства.

И така тапата на това място няма да е чак толкова голяма, а превозните средства на обществения транспорт вместо да седят в задръстването ще извършват основната си функция.