Този сайт използва добре известните бисквитки.

Замърсен въздух в западните части на София

8 Октомври 2016 / 16:17 | Автор: dkolov | Категория: Моите мисли

Чудех след онзи малък коментар, защото пътя за Перник е трудно проходим и е необходимо да се чака 45 минути в задръстване. Това е много неприятна ситуация, защото 45 минути са много време, да не говорим и какви замърсявания се създават в околния въздух на София.

Предполагам че може би половин Перник работи в София и заради това се струпват много превозни средства. Не мисля че има нещо лошо в това че хората от Перник са намери работа в София и така изхранват семействата си, но явно пътя няма достатъчно капацитет.

Някой ден метрото на София ще се свърже с влака за Перник, ама дотогава явно ще има проблеми. Така смятам че основния проблем идва от това че трудно се стига до булевард Цар Борис. То и преди това беше трудно, ама сега както е затворен булевард Патриарх Евтимий е още по-трудно.

Нямам представа дали повечето хора не могат да използват северната тангента, която предоставя много добри възможност за преминаване между София и Перник, но все пак си стои стария проблем че светофара на кръстовището между булевард Цар Борис и околовръстното шосе на София спира трафика.

Реално и преди това съм си мислел че на това място трябва да има кръстовище на две нива подобно на това при телевизионната кула. Кръговото кръстовище при телевизионната кула е един добър пример за това че този тип кръстовища са добри.

За сравнение може да се види следващото кръстовище при булевард Г.м. Димитров, където онзи ден гледах че опашката от коли стига до метростанция Жолио Кюри че и даже по нататък. Същите тези превозни средства преди това са минали през кръговото при положение че там също са преминавали и превозни средства в останалите три посоки.

Така смятам че е необходимо същото кръстовище между Цар Борис и околовръстното на София, но основните проблеми идват от трамвая. Мисля че за трамвая може да се направи малък тунел, но лошото е че това трудно ще стане точно в този момент, когато почти на всякъде в София тече ремонт.

Само още една тапа липсва, и май беше пропуснат шанса да се изгради един малък тунел през почивните дни когато в София остават малко хора. След почивните дни гледах че една строителна фирма само за четири дни беше успяла да изкопае изкоп и да налее основи и даже да стигне до кота нула.

Явно може да се работи бързо и само не знам дали бетона ще позволи след тези четири дни да се полага нов асфалт, нови релси и т.н. Освен това мисля че при строеж на тунел може да се направи и едно платно за тези превозни средства които влизат в София. И все пак мисля че трябва да се види какъв е проблема да не се използва новия път между София и Перник.

Вярно че като разстояние може да е по-дълъг в сравнение с този през южната дъга на околовръстното на София, но при положение че много време се кара на ниски предавки и се спира на светофари, разхода за гориво е огромен. Отделно и както стана ясно и като време нещата не са добри.