Този сайт използва добре известните бисквитки.

Чисто море

7 Септември 2016 / 13:36 Категория: Случки в моя живот

Спомням си че един от основните доводи на хората почивали в южната ни съседка е че там морето е чисто, т.е. морската вода е толкова чиста че можеш да видиш дъното. Последното е вярно, но си мислех че само факта че дъното се вижда едва ли означава че морската вода е чиста.

Гледах че на някой места в Лефкада морската вода има хубав тюркоазен цвят създаващ усещане за чистота в комбинация с това че дъното се вижда с просто око. Реално според мен това е малка илюзия която се дължи на две неща, въпреки че и морето може да е чисто, но не разполагам с добър метод за да знам дали е чисто.

Все пак на първо място забелязах че няма свободно плаващи водорасли, каквито има в Черно море. Плаващите водорасли в черно море са навсякъде и това донякъде спира слънчевите лъчи да достигнат дъното и след това да се върнат за да го види човек. Тези водорасли създават и малки проблеми след като ги изхвърлят вълните на брега.

Там те започват да гният и от тях понякога се носи неприятна миризма, ако не им е направено своевременно почистване. Отделно от тях като че ли идват и малки мушици, но това е друга тема и съвсем не означава че нашето море не е чисто. В същото време в Лефкада забелязах че не само по плажовете има бели камъни, ами и в морската вода.

Не знам какъв е точния състав на тези бели камъни, но предполагам че са мрамор или варовик.

Мисля че именно заради тези камъни не могат да поникнат водорасли, а понеже са бели те много лесно отразяват слънчеви лъчи. Естествено Лефкада се намира в Йонийско море, което заедно с другите съседни морета е директно свързано със световния океан, докато Черно море е затворено море и обмена на вода има малък дебит.

Отделно в Средиземноморието през много реки тече чиста вода от Алпите и другите планини при разтопяване на лед и сняг. От някой наши планини също тече вода към същите морета и тази вода е повече от чиста. И все пак си мисля че цвета на морската вода не е добър критерий доколко тя е чиста.

Всичко това са само мои мнения, но все пак на много места морето в Лефкада има много хубав вид. Вероятно заради това много хора правят избор на Лефкада като място за почивка и то не само Български туристи, защото видях и много Румънски и Италиански туристи.

Странен е наплива от Италиански туристи в Лефкада при положение че те имат същото море, но както споменах в предната статия май не става въпрос само за море, а и за нещо друго - разнообразие. Човек така е устроен и винаги има желание да види и почувства нещо ново и различно дори и да е само за няколко дни.