Този сайт използва добре известните бисквитки.

Почистване

23 Септември 2016 / 17:53 | Автор: dkolov | Категория: Случки в моя живот

Явно съм много добър щом само за един ден успях да напълня два контейнера за разделно събиране на отпадъци с опаковки от хартия и пластмаса и даже не оставих място за други хора. Контейнера за хартия беше празен и въпреки това не остана място за мен та се наложи да търся друг за още малко свободен обем.

Не че съм изхвърлил два кубически метра хартия колкото обем има един контейнер за хартия, ама въпреки че с макетен нож нарязах хартията на малки парчета пак голяма част от обема е запълнен само с въздух. Всичко това след като се заех с почистване, защото приключи основния ремонт.

И така напълних цял контейнер с опаковки от ламиниран паркет, алуминиеви радиатори, хладилник, готварска печка, миялна машина, лампи и какви ли не други неща. Мисля че опаковките от ламиниран паркет и алуминиеви радиатори бяха с най-голям обем, но естествено има и пластмасови опаковки. Към това трябва да се добави и найлона предназначен за защита от повреди на подови настилки и всичко това само от един ремонт.

Разбира се повечето пластмаса може да се рециклира и от нея отново може да се произведе найлон за защита на подови настилки, така че ако някой друг тръгне да прави ремонт той отново ще влезе в употреба. Осен това не виждам никакви проблеми от негодна за употреба пластмаса да се произвеждат опаковки за почва използвана за засаждане на различни видове растения.

Всичко това ме подсети че съм виждал опаковки от телевизори, климатици и различни видове мебели около кофите за смет. Всички тези опаковки изобщо не са малки и тяхната маса голяма, но явно доста хора не желаят да положат малки усилия за да ги направят на малки парчета и да ги поставят в контейнера за разделно събиране.

Възможно е и да не разполагат с подходящи инструменти, но като краен резултат тези кашони отиват в общия боклук, пък мисля че могат да се спестят добри количества енергия, малко дървета и други видове ресурси ако те се рециклират.

Вярно че от миналата година в София работи цял завод за обработка на отпадъци, където най-вероятно те се разделят по видове ама това е само в София. То дори и в София понякога се използват каруци за транспорт на вторични суровини, което не е много добър вариант.

Например тази седмица една каруца добре натоварена с желязо успя да задръсти движението по улица Могилата в резултат на което на много хора им се наложи да стоят на едно място, а след това да карат на ниски предавки.

Аз също стоях на едно място и даже се чудех дали този транспорт е оправдан от гледна точка на околната среда защото много парникови газове заминаха само за да се чака тази каруца да премине. Както и да е, това е малък проблем който не се случва всеки ден, но се чудех дали използването на трамвайни релси не е един добър начин за транспорт на отпадъци за рециклиране.

Естествено не във всички части на София има трамвайни релси, ама мисля че там където ги има ще е лесно да се прави почистване на шарените контейнери, а събраното може да се натовари на някакъв иновативен трамвай който вози само отпадъци. Според мен тези отпадъци могат да се транспортират до някой малък биореактор където с помощта на неговата топла вода може да се рециклира както хартия, така и пластмаса.

Естествено със същия добър транспорт ще може да се транспортира и биомаса от различни части на града. Вероятно това от една страна ще осигури малък товар на електрическата мрежа, а от друга няма да се замърсява градския въздух от малки и големи превозни средства използвани за почистване. Негативното е че завода за отпадъци няма да работи с най-добрия си капацитет, ама сега вече има хубав път около София и съвсем спокойно може да се осигури транспорт на отпадъците на Перник.