Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Страници за навигация в блога

Електрически коли

26 Ноември 2010 / 18:15

Надпреварата в електрическите коли, започва да ми се струва като едно от най-голямото състезание в света. Електрическите коли са коли на бъдещето, поне докато не стане реалност фикцията от "Завръщане в бъдещето", където героите си зареждаха колата с много енергия просто като поразровиха коша за боклук. Може би и това ще стане някой ден, но засега като че ли не сме достатъчно узрели за инвестиции в такива технологии, ако изобщо са възможни от практична гледна точка.

Лед осветление

14 Май 2010 / 20:58

Проекта за слънчеви колектори за домашен ток засега загуби не само финансова обосновка, но и екологична. Излиза че за да има някакъв реален смисъл от монтаж на слънчеви колектори за ток на терасата, въпреки че ще спестя пари от тента, се обезсмисля, защото този ток трябва да се използва веднага и на момента в противен случай загубите в акумулаторът са огромни.

Технологии за улавяне на въглероден двуокис

30 Март 2010 / 21:40

Глобалното затопляне и растящите цени на енергоносители са двата основни двигателя за развитието на нови технологии за икономично използване на енергия и улавяне на най-сериозния парников газ - въглероден двуокис.

Слънчеви колектори за ток в крачка напред

6 Март 2010 / 20:06

Постоянно растящите цени на енергосносителите, заедно със заплахата от евентуални проблеми в климата на земята са двата основни двигателя за повече усилия в разработката на системи със слънчеви колектори за ток.

Как ще спасим околната среда

4 Декември 2009 / 09:00

За да запазим планетата, такава какво си беше е необходимо да направим доста неща, но засега най-големи усилия се полагат в областта на намаляване на излишното използване на енергия. Европейският съюз въведе ограничение за използване на старите електрически лампи с нажежаема жичка от първи Септември тази година, като засега ограничението е само за мощните 100 ватови лампи, а през следващите години бавно ще трябва да спре използването на тази технология.

Страници за навигация в блога