Този сайт използва добре известните бисквитки.

Топла вода

14 Август 2009 / 11:25 | Автор: dkolov | Категория: Източници на енергия

Термопомпите са ново нещо в света, което се появи преди три години и използват технологиите използвани за производство на климатици за да затоплят вода, която след това може да се използва за обикновени домакински нужди.

На практика една термопомпа представлява външно тяло на климатик и вътрешно в което има топлообменник фреон-вода. Отнетата енергия от външният въздух се добавя в циркулационна вода, която след това може да се използва за отопление или да се подгрее вода в бойлера.

Съвременните климатици имат коефициент на преобразуване на енергията от 3 до 5, което означава че изразходват един киловат електрическа мощност за да създадат поне 3 киловата топлина. Този факт е валиден и за работата на термопомпите, което означава че цената на топлата вода е поне три пъти по-малка в сравнение с консумираната енергия.

Отделно енергията която се получава е безплатна и възобновяема защото се взема от околният въздух. Има много големи перспективи за развитие и използване на термопомпи в световен мащаб, защото консумирането на енергия за топла вода е съизмеримо с енергията за отопление в някой райони на света.

Предимството на термопомпата като източник на отопление се състои в факта че няма, движение на въздух, както е при отоплението с климатици, защото циркулационната вода преминава през радиатори и се използва конвекция и лъчение за затопляне на вътрешният въздух. По този начин създадения комфорт е много по-голям. От друга страна използването на радиатори не създава шум в обитаемите помещения.

Едно средно домакинство годишно използва между 8 и 12 мегавата за затопляне на топла вода, която енергия вече има възможност да бъде редуцирана поне три пъти. Обикновено в системите за отопление с термопомпи има възможност да бъде свързан и слънчев колектор за топла вода и автоматично превключване на източника в зависимост от текущите възможности. Така ако в даден момент има достатъчно силно слънце греене е възможно слънчевият колектор да затопля вода в противен случай работи термопомпата.

Такава една конфигурация дава много възможности за получаване на огромно количество възобновяема енергия в световен мащаб без да се налага изгарянето на природни изкопаеми. За съжаление тъй-като това все още са нови технологии и пазара на термопомпи все още не е развит достатъчно, крайните цени все още са доста високи, но има много усилия за развитие на технологиите и увеличаване на производството, което неминуемо ще доведе до намаляване на цени.

Предимства и недостатъци на термопомпи

15 Септември 2009 / 21:34

Един много перспективен източник за получаване на чиста енергия е така наречената термопомпа. Има няколко вида термопомпи и те могат да се класифицират най-общо спрямо средата от която вземат енергия. По същество една термопомпа е техническо решение с помощта на което енергия във вид на топлина се премества от едно място на друго. Един частен случай, който е добре познат го наричаме климатик.

По своята същност всички климатици са термопомпи, които извличат енергия от външният въздух и я отдават на вътрешният въздух. Така един климатик е термопомпа въздух-въздух. Съществуват и други видове термопомпи- земя-въздух, земя-вода, въздух-вода и т.н. В тези означения се показва от какво се взема енергия и в какво се добавя. С помощта на термопомпа може да се добива много енергия в глобален мащаб, като приложението и ще се разшири, както вече писахме в предходните постове, за загряване на вода.

Термопомпа земя въздух

Добре известен факт е че температурата на земята е почти константна - около 10-15 градуса. Тази температура е по-висока от външният въздух през зимата и обратно през лятото. Това константно положение дава възможност за извличане на енергия от земята и то на по-ниски цени. Недостатъка е за самото извличане на топлина е необходимо да се поставят специални тръби под земята, което не винаги е приложимо. От една страна самото изкопаване не е с много приемливи цени, а от друга не винаги има възможност за копаене, например ако човек живее в блок.