Този сайт използва добре известните бисквитки.

Хубави топли дни

2 Ноември 2010 / 09:32 | Автор: dkolov | Категория: Моите мисли

Доста топъл се очертава този ноември, ако се вярва на прогнозите за времето. Не само прогнозите но дори когато човек си подаде носа навън би могъл да установи, че си е топло и ако тенденцията от тази година средните температури в България да са по-високи с почти един градус то поне ще спестим малко парникови газове създавани при отопление.

Един градус по-високи средни температури означава поне 5% по-малко разходи за отопление. От друга страна тъкмо слушам по радиото, че щяло да има люта зима, ама тя зимата трябваше вече да започне или може би вече се има предвид, че самата зима е само два месеца - Декември и Януари.

Ще видим какво ще стане, но миналата седмица водите в южния пасифик са се затоплили с половин градус, а всички прогнози за времето горе долу се осланят на факта дали има Ел Ниньо или Ла Ниня. От няколко месеца се развива доста силно Ла Ниня и повечето модели прогнозират явлението да продължи до лятото на 2011 година, но да си призная честно съм малко скептичен за това.

Температурите в южния пасифик почти цял месец бяха с 2 градуса по-ниски, но в рамките само на една седмица се позатоплиха. Това което мисля е че продължително Ла Ниня не е възможно на този етап не за друго, а защото в момента енергията която получава земята от слънцето е 1% повече в сравнение с месец по-рано.

Мисля, че съм споменавал че това е естествено и цикличен процес, който се случва всяка година и се дължи на формата на земната орбита. Енергията от слънцето, която попада на земята се изменя през годината в зависимост от това къде се намира земята с 6%, като минимума е в началото на Юли, а максимума в началото на Януари.

Не само това, но и наклона на орбитата на земята е такъв по-това време, че деня в южното полукълбо е по-дълъг, а в него има много повече вода в сравнение със северното, която акумулира много по-добре енергията, която идва от слънцето.

Всичко това не е чак такъв голям проблем, защото то се е случвало милиони години, а по-големия проблем е че концентрацията на въглероден двуокис е толкова висока, че не е била толкова висока милиони години.

Самата концентрация е по-висока дори и в сравнение с миналата година, а през следващите месеци ще продължи да раз сте, защото в северното полукълбо вече няма така интензивна фотосинтеза, както и защото хората в северното полукълбо ще имат нужда от отопление.

Не само хората ще имат нужда от отопление но и птиците и животните, както тези гълъби показани на снимката. Това лято беше доста добро, защото фотосинтезата донякъде беше доста активна, а високата концентрация на въглероден двуокис имаше стимулиращ ефект върху фотосинтезата, но като стане студено продуктите на тази фотосинтеза ще бъдат консумирани от птиците и животните и колкото повече продукти има толкова по-големи ще са популациите от животни и птици.

Може би концентрацията на въглероден двуокис ще се изменя в по-големи амплитуди през следващите няколко години, защото когато е лято в северното полукълбо, където и е най-голяма фотосинтезата, екосистемите ще бъдат стимулирани да преобразуват въглеродния двуокис в кислород и проста захар, ако има достатъчно вода разбира се.

Този растеж най-вероятно ще доведе и до растеж в популациите на птици и животни, което автоматично означава че през зимата скока ще е малко по-голям с растящ общ годишен баланс. Сигурно нещо подобно, но в по-малки мащаби ще се случи и през тази година, а по-високата концентрация на въглероден двуокис нищо чудно да обърка всички компютърни модели и прогнози.

Е все пак е възможно в тези компютърни модели да е заложен и изменението на концентрацията на въглероден двуокис, но сега е момента да се разбере дали това е точно така. Предполагам, че ако се отчита и растежа на концентрацията на въглероден двуокис в климатичните модели, то техните прогнози за Ла Ниня до края на следващото лято може и да са правилни, в противен случай мисля че явлението няма да продължи и до нова година дори.

Дъжд с грамотевици

2 Декември 2010 / 21:57

Вали дъжд като из ведро в София придружен с гръмотевици. Иначе глобалното затопляне е много измислено и някой така го е измислил, че през Декември да вали дъжд с гръмотевици сякаш е Юли. Гледам че наистина много добре го е измислил, защото и улицата прилича на река, т.е. много дъжд вали а си мислех че е нормално да вали сняг и да мога да заведа деца на пързалка със сняг.

Предполагам, че съм си измислил пързалката със сняг, защото не е нормално да вали сняг, а е много по-нормално да си вали обилен дъжд с гръмотевици през Декември. Е и в това има нещо положително защото ще ми полее старата коледна елха, т.е. ще я измие защото гледах днес че тя си е достатъчно мокра. Ще я измие от праха и мизерията дето създават всички коли дето се движат в София и после този прах пада върху нея.

Имаше една песен навремето "летен дъжд, топъл дъжд", ама тази песен отива да става старомодна и вече може да се махне думата летен, защото е зима пък навън е 15 градуса според отчета. Е може да се добави засега думите "есенен дъжд през Декември", защото все пак все още навън не е 25 градуса, но някой ден думата есен може също ще може да се премахне, ако продължаваме да вървим в същата посока.

След това ски, шейни и други такива ще започнат да звучат по същия начин, както звучи и баба яга, Рапунцел и още много измислени просто за забавление.