Този сайт използва добре известните бисквитки.

Поставяне на топлоизолация

29 Октомври 2010 | Автор: dkolov | Категория: Моите мисли

Изглежда от следващата година ще редуцираме силно количеството парникови газове, като се сдобием едва ли не безплатно със сравнително голяма площ нова топлоизолация. В новините снощи пишеше, че са отблокирани 80 милиона лева за саниране на сгради, от отгоре на всичко новата топлоизолация намалява разходите с 37%. Мисля, че и преди това се говореше за Европейски пари, които се дават за топлоизолация, но ако не ме лъже паметта тогава се говореше за 100 милиона лева.

Възможно е 20 милиона вече да са използвани за пилотните проекти за поставяне на топлоизолация, а е възможно и да са ни резнали малко щото обикновено не сме много послушни. Все пак и 80 милиона лева хич не са малко и с тия пари може да се постави много топлоизолация, а ако собствениците на сгради вземат и да вложат някой лев в тяхната си собственост 37% по-ниски сметки за отопление означават и 37% по-малко парникови газове в атмосферата, което хич не е зле да си призная честно.

Както и друг път съм споменавал, ако пък спестения природен газ който се използва за отопление вземе че се използва за да се движат автобусите на градския транспорт, то голямата мизерия в Софийския въздух изведнъж ще намалее и поне за малко ще ограничим тоновете въглероден двуокис създавани вследствие на горенето на природен газ и други неща за отопление.

Добре е! Там е бъдещето и хората трябва да мислят, не само за своите сметки за отопление, но и за околната среда и инвестираните пари в топлоизолация ще се върнат и то многократно. Най-бързия ефект от поставянето на топлоизолация е за собствениците на жилища, обществени сгради и други, защото след това техните сметки за отопление ще намалеят наполовина.

Естествено има и полза за цялото общество, защото от една страна се подобрява паричния баланс на държава, а от друга се щади околната среда и планетата в която живеем. Ползите от саниране на всички обитаеми сгради са огромни, и ако успеем да изкрънкаме и малко пари от Европа, то освен всичко останало ще се създадат и много нови работни места.

Ей да му се не види, вижте колко е лесно намираме отнякъде пари или поне използваме част от нашите си поставяме топлоизолация на всички стари сгради и хем икономиката ще е доволна хем обикновените хора като мен ще са доволни защото няма да се създават предпоставки за замърсяване на околната среда, а вследствие на това и бъдещи проблеми заради климатични проблеми.

Въпроса е че тези пари хич не са малко и ако направим груба сметка излиза че има около един милион жилища в България, които освен че плащат високи сметки за отопление, ами и създават прекалено много парникови газове. В новините пише, че са необходими поне 5000 лева едно такова жилище да бъде санирано, което автоматично означава че трябва да се намерят отнякъде 5 милиарда лева.

Мислех си дали не е по-целесъобразно вместо да харчим енергия на поразия и да се чудим откъде да се сдобием със зелена енергия, като строим паркове със слънчеви колектори за ток и вятърни , централи дали пък не е по-добре да се направи еднократна инвестиция в топлоизолация и дограма и проблема да приключи, вместо дълги години след това да си плащаме сметки за отопление, нищо че самото отопление идва от зелени източници на енергия.

Е това разбира се не означава, че трябва да се забравят парковете със слънчеви колектори за ток и вятърни централи, а само че като си редуцираме разходите на енергия, ако все пак продължаваме да се нуждаем от енергия едва тогава да мислим за инвестиция и в зелени източници на енергия.

Мисля дори че държавните сгради също трябва да се санират, защото и от там изтичат както пари, така и много парникови газове. Не мога да кажа как ще се развият нещата, но определено за да изпълним плана за използване на зелена енергия в общия баланс, много по-лесно е да намалим потреблението на енергия, а в този случай процента автоматично ще се вдигне дори и без да построяваме каквито и да било паркове за зелена енергия.

От тези паркове може и да има нужда в момента в който навлязат електрическите коли, но да си призная честно не вярвам това да се случи защото гледах новите тенденции в началото на годината да се монтират слънчеви колектори за ток на покрива на самите коли, което общо взето осигурява един пробег от 20-тина километра дневно.

България не е Америка и повечето хора горе долу изминават по толкова километра дневно, така че нищо чудно през следващите 5 години със навлизането на електрически коли на пазара нуждата от енергия силно да спадне и да станем една чиста държава, която не цапа планетата и това ще е добре, защото ние живеем на тази планета и няма къде другаде да отидем.

Така засега може би наистина е най-добре да се ориентираме към саниране на старите сгради, пък като поставим на всички топлоизолация можем да мислим и да по-нататъшно развитие - все пак всичката тази топлоизолация, както е видно струва много пари, почти 10% от годишния брутен вътрешен продукт, което означава че ще е добре да правим нещата стъпка по стъпка.

ко имахме достатъчно пари можеше и всичко наведнъж да направим, ама ми се струва, че ако се редуцират разходите на енергия за отопление и осветление ще е предостатъчно за да спрем да цапаме планетата.

Що се отнася до разходите за осветление те и без това ще си намалеят по един естествен начин защото вече някой светодиодни лампи превъзхождат във всяко едно отношение луминесцентните лампи. Засега тези светодиодни лампи все още са с доста високи цени, но за година две предполагам, че пазара ще се нормализира.