Този сайт използва добре известните бисквитки.

Май скоро ще започнат да се използват електромобили

18 Януари 2011 / 10:44 | Автор: dkolov | Категория: Глобално затопляне

Четох че клъстър от фирми и научни организации е обединил усилия за създаване на Българска зарядна станция за зареждане на електромобили. Не пише дали някой ще помогне да се използва Българска продукция. Гледах на сайта на клъстъра, че Лукоил участва в него, което може би предполага че много скоро ще има зарядни станции за електромобили по техните бензиностанции.

Мисля че това е добре тъй-като няма как да се движат електромобили ако единственото нещо което може да се направи е само да си пуснеш разклонител от терасата, че да си заредиш колата.

През тази година в света би трябвало да започнат да се произвеждат и съответно да се използват все повече електромобили и ще е добре също и ние да се включим по един или друг начин. Така не само че няма да цапаме толкова много, но и това ще създаде малко работни места.

Мисля че в Стара Загора щеше да започва да работи цял завод за производство на електромобили, но засега не е ясно до каква степен на развитие е достигнала идеята, а е добре да се развива и това нещо, защото е много по-добре да произвеждаме, отколкото да внасяме.

Електрическите коли ще повдигнат консумацията на електрически ток, която заради кризата е поспаднала доста и реално само през зимата се увеличава заради използването му за отопление. Определено ще трябва да се управлява някак си този електрически ток, тъй-като много малък е процента на възобновяемите източници и ядрената енергия, което може да обезсмисли използването на електромобили.

В края на краищата, ако ще горим въглища за да създадем ток, който да използваме за електромобили мисля, че ползата за околната среда изобщо не е много голяма, да не кажа че дори подозирам, че май ще е по-добре да си използваме старите коли на бензин.

Разбира се възможно е някой топлофикации да предприемат мерки и да инвестират в инсталации за генериране на електрически ток от природен газ, вместо само да произвеждат топло енергия и тогава нещата имат много по-добър както екологичен, така и икономически смисъл.

Природния газ също е природно изкопаемо, но е двойно по-чист от бензина и дизела, т.е. и двойно по-малко парникови газове. Не само това, но и генераторите за производство на електрически ток са двойно по-високо ефективни в сравнение с двигателя с вътрешно горене, което в крайна сметка би трябвало да доведе до по-ниски разходи за предвижван на една кола на единица разстояния. Разбира се и четворно по-ниски емисии на парникови газове в атмосферата.

Сега дали различните топлофикации ще намерят сили да изменят технологията си и реално топлоенергията да представлява само отпадъчен продукт от тяхната дейност, която да се използва за отопление и топла вода не е много ясно, но определено ми се струва много неразумно всички пътища да се напълнят с електромобили, които използват електрически ток създаден от изгарянето на въглища.

Както казах засега дела на възобновяемите източници на енергия е твърде малък за да може те да се използват за зареждане на елктромобили, защото гледам че в сайта на Националния статистически институт пише, че използваме средно по около 50 хиляди тона бензин месечно.

Използването на електромобили би трябвало да намали нуждата от енергия поне 4 пъти, заради ниската ефективност на двигателя с вътрешно горене. В един литър бензин има 10 киловата, но една кола не може да вземе повече от 2.5 от него, нещо което не е валидно ако се използваше електрически генератор, а след това електрически мотор вместо бензинов двигател.

Така от 500 гигавата енергия бензиновите коли, които се разхождат в България използват едва 100-120 гигавата и то ако са нови и функциониращи добре и не се използват спирачките често и не се стои в задръстване.

Електрическите коли са дори по-ефективни, защото има възможност при натискане на педала на спирачката енергията да се върне в акумулатора. Колкото и да са ефективни самите елктромобили те се нуждаят от енергия и ще е добре тази енергия да е от възобновяеми източници за да има някакъв смисъл от използването им.

Например в сайта на Националния статистически институт пише, че през 2009 година от вятъра сме създали енергия, която се равнява на едва 20 хиляди тона нефтен еквивалент, което общо взето е смешно на фона на 50 хиляди тона месечно бензин.

През същата година сме създали 0 или може би толкова малко, че статистиката не го хваща, енергия от слънчеви колектори за ток така че каквото и да правим ще трябва електрически ток за зареждане на електромобили. Мисля че нямаме много големи възможности да инсталираме повече вятърни централи и дори и имаме едва ли ще увеличим обема 30 пъти, нито пък че ще достигнем до големи нива на производството на електрически ток със слънчеви колектори за ток въпреки че и те си имат своите предимства.

Ядрена централа дори и да построим това едва ли ще стане по-рано от 5-6 години и в крайна сметка много енергоспестяващи са тези електрически автомобили. Смисъла от тях може да се окаже минимален след като никой не инвестира в големи, надеждни и екологично чисти инсталации за производство на електрически ток.

Както казах една доста добра алтернатива е някой топлофикации да изградят системи за комбинирано производство на топлоенергия и електрическа енергия, но ако това не стане отиваме да си горим въглища на воля и ще важи поговорката "Преоблякъл се Илия, па се погледнал па в тия!"