Този сайт използва добре известните бисквитки.

Тежките условия в Русия продължават и другата седмица

1 Август 2010 / 23:46 | Автор: dkolov | Категория: Глобално затопляне

Според доста прогнози следващата седмица жегата в Русия може да достигне своя максимум от 40 градуса по Целзии на някой места. Вследствие на големите жеги много пожари възникват и се гасят всеки ден, въпреки че от днешните новини излиза, че баланса е отрицателен. Всъщност отрицателното зависи откъде го погледнеш, но излиза че се гасят по-малко пожари отколкото възникват или поне така се е случило вчера.

Не знам вече кое е добро и кое не, но според BBC Руските форуми са пълни с оплаквания, че се влагат повече усилия с спасяването на Москва за сметка на другите региони. За съжаление не научих руски език и не мога да разбера какво точно пише във руските форуми, но все пак мисля че може да се вярва на BBC.

От друга страна около Москва горят торфища, които при своето горене отделят повече въглероден двуокис дори и от горенето на въглища, така че мисля торфищата за добър приоритет, въпреки че торфища не могат да се гасят. Всъщност гасят се ама много трудно, да не говорим, че и ненадеждно, защото те си тлеят и някой от тях могат да тлеят години наред.

Така или иначе ситуацията е доста тежка в цяла Русия, както изглежда и не стига че е тежка, ами е и продължителна. Вчера си мислех че донякъде сегашното положение би могло да се използва за оценка, какво би се случило при по-тежки ситуации, но днес се вече мисля, че ситуацията си е достатъчно тежка.

Това което имам предвид е, че освен допълнителните парникови газове създадени от жегата в Русия, вследствие на изгарянето на дивата природа, както и тези които се генерират за да се спаси дивата природа има и един много важен фактор - фотосинтезата.

Фотосинтезата е един процес, който силно се влияе от температурата и има максимум около 25 градуса по Целзий, след това ефективността на процеса намалява, докато във същото време отделянето на въглероден двуокис от дърветата се ускорява.

Да наистина и дърветата отделят въглероден двуокис, защото трябва да живеят дори и когато няма слънце и колкото е по-топло толкова повече въглероден двуокис отделят и даже при 35 градуса баланса е отрицателен, т.е. дърветата и растенията генерират повече въглероден двуокис отколкото абсорбират.

Това което си мислех докато обмислях дали фотосинтезата не е причина за цял един ppm въглероден двуокис по-малко през юни, е че определено фотосинтезата е била повече спрямо отделянето на парникови газове, но дали усилените дъждове не са причина за подтискане на процеса на дишане на растенията.

Т.е. от една страна юни е бил малко по-топъл, което е стимулирало фотосинтезата на повечето места, както и е бил по-влажен което освен че е осигурило ресурс за добра фотосинтеза също е и поддържало хладно времето през което няма слънце.

В един момент нищо чудно да се окаже, че по-топлия климат през юни да е причина за по-оптимална фотосинтеза и това да е най-голямата причина за голямата редукция на въглероден двуокис, но това тепърва трябва да се мисли, защото горещия юли може да унищожи всичкото изкарано през юли.

От една страна всички пожари в Русия директно създават въглероден двуокис, но това се вижда а това което не се вижда е слабия баланс на фотосинтезата в тези обширни области. Баланса е слаб, защото високите температури от една страна изваждат влагата от почвата, от друга унищожават основния ензим в растенията, а това забавя процеса и от трета по-високите температури във времето, когато няма слънце е причина дърветата да превръщат повече сложни молекули във въглероден двуокис и вода отколкото са си събрали през дена.

Дърветата могат да се разгледат като едни малки пчелички, които вместо мед събират въглероден двуокис, но както при пчелите, когато няма паша те изяждат запаса, които са натрупали във времена на изобилие. Запаса се изяжда докато дървото не умре или ако не дойде добра паша и ако не успее да оцелее в трудни времена защото запасите са му по-малки в сравнение с нуждите то става просто временен пейзаж.

Изглежда движението на концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата през следващите три месеца ще е добър аргумент за изваждане на изводи, тъй-като хиляди хектари гори преди да се превърнат в прости новини са обърнали посоката и вместо да събират въглероден двуокис най-вероятно отделят повече.

Най-лошото в цялата история, е че всичкия този въглероден двуокис вече е в следствие на глобалното затопляне и нещата започват да изглеждат по -един много по-различен начин. Досега въглеродния двуокис беше вследствие на човешката дейност и беше причина за глобално затопляне, сега освен този въглероден двуокис има и друг, който е вследствие на глобалното затопляне, а този допълнителен компонент в цялата сметка хич не е много радостен тъй-като нещата започват да се зациклят.

Все пак президента на Русия онзи ден е говорил за някакъв ремонт на климата през следващите три години и малко, защото до олимпиадата в Сочи, освен малкото месеци от тази година има само 2011, 2012 и 3013. Какъв ще е този ремонт, който може да върне климата на земята такъв какъвто си беше и даже да има олимпиада е един доста интересен момент.

Както и да е, по важното е че все повече хора имат желание да променят нещо, а когато има желание нещата винаги стават по един по-добър начин. Всъщност смятам, че глобалното затопляне ще създаде добри условия за зимна олимпиада, дори и без никакви действия, защото следващите зими би трябвало да са все по-студени благодарение на глобалното затопляне, колко и парадоксално да звучи.

Това също е един ефект на глобалното затопляне - все по-горещо лято и все по-студена зима с общ баланс, който е положителен спрямо преходните периоди. Мисля, че съм писал вече за това и основната причина да има този ефект от глобалното затопляне и по-интензивното изпарение на вода от океаните(защото е по-топло), която в края на краищата се излива върху континента. Преди да се излее се издига високо в атмосферата, където се охлажда а последващото и затопляне изисква много енергия, която няма откъде да дойде, въпреки слънцето и въпреки парниковите газове.