Този сайт използва добре известните бисквитки.

Духа южен вятър

8 Ноември 2010 / 22:45 | Автор: dkolov | Категория: Глобално затопляне

Времето наистина е преобладаващо и засега преобладава предимно южен вятър, който носи изпарената вода от юг на север. Както се казва то празно няма, доста лед поразтопихме и ще трябва да се върне този лед на север по някакъв начин.

Четох днес в новините, че според синоптиците това било нормално за Ноември, но честно да си призная не виждам нищо нормално в това през Ноември да духа южен вятър, мисля че е много по-нормално да вали сняг, но сигурно съм с объркал.

Така де има измислено глобално затопляне и може би е нормално в измисленото глобално затопляне през Ноември вместо да вали сняг да духа южен вятър сякаш е пролет. Само се надявам този силен южен вятър да не отнесе нашата коледна елха, като куцо пиле домат, две три преки по-надолу.

Тъй де цяла година се грижиш за тази коледна елха и сега изведнъж ветрове със сто километра в час се вихрят наоколо. Всъщност тези ветрове не са наоколо, но в новините пишеше че във Враца си се движат с такава скорост устремени към северния полюс.

В края на краищата накъде да е устремен един южен вятър, ако не на север за да занесе вода на северния полюс. Мисля че започвам да разбирам какво се крие в прогнозата за студена зима. То аз си знам, че глобалното затопляне ще направи зимите много студени, а летата много горещи, защото самото глобално затопляне ще е малко масло в огъня на кръговрата на водата, и нищо чудно зимата да е много студена след като се изпари много вода от океана, а южните ветрове закарат тази вода на север.

При изпарението си водата се иска много енергия, а това изпарение се стимулира от високите температури - колкото са по-високи температурите на водата и въздуха, толкова по-интензивно е самото изпарение.

Разбира се тази вода отива много високо в атмосферата и там отдава енергията, която в другия случай щеше да напусне земята, ако ги нямаше парниковите газове. ВодаРазликата е че водата може да носи адски много енергия, докато лъчението е много по-слабо.

Това глобално затопляне нищо чудно да ни докара до ледников период, защото създадат ли се условия кръговрата на водата да е по-интензивен със сигурност ще има точки на изпарение и точки на кондензация, но и двете точки ще са достатъчно студени, тъй-като в зоните на изпарени ще се изпарява вода и това ще охлажда зоната, а в зоните на кондензация ще пада вода, но тя вече ще е доста охладена във високите части на атмосферата и пак ще охлажда мястото на което пада.

Така или иначе май преминаваме в режим на горещо лято и студена зима (без пролет и есен) - и в двете неща не виждам нищо хубаво, защото в горещото лято няма фотосинтеза, а в студената зима има повече парникови газове, които засега не ми е много ясно накъде водят.

Все пак ми се струва, че е много по-нормално да вали сняг през този месец, отколкото да духат южни ветрове, но щом има синоптици които смятат точно обратното възможно е и да са прави.

Между другото излезе и справката за температурите на екватора между Америка и Азия, които много синоптици използват за база при определянето на по-дългосрочни прогнози за времето. В тази справка има четири зони и определящата зона се е затоплила от -1.4 на -1.3 през последната седмица, т.е това е отклонение от нормалното защото на екватора морето е доста топло. Две от четирите зони са станали малко по-студени, а последната си е запазила стойността почти цял месец.

Не мисля, че тези стойности ще се задържат, освен ако всички тия южни ветрове посред Октомври не закарат малко вода на полюса, но дори и да я закарат пак ще ни е кофти, защото те хубаво ще охладят планетата, ама изпарението на вода я охлажда доста повече отколкото ако тази енергия си беше напуснала земята, яко дим.

Кръговрата на водата наистина ни спасява донякъде временно, защото от една страна охлажда зоните които се затоплят, от друга всичката тази вода за кратко време става на облаци, които не пропускат слънчевите лъчи, но от трета рано или късно тази вода пада някъде и като паднат четири пет тона сняг, ходи да правиш почистване!!! Че те са ти до прозореца, на който и етаж да живееш.

Ще видим де, защото може и да съм се объркал, но все пак продължавам да смятам, че това глобално затопляне, което си правим безсмислено от една страна ще доведе до много горещи лета, а от друга до толкова много сняг или дъжд през зимата, че ще се чудим какво да ги правим.

Така или иначе това което най-много ме притеснява са валежите от сняг, който се задържа за дълго време в Тракия, защото засега не ми е много ясно как всичко това ще се отрази на самата Тракия.