Този сайт използва добре известните бисквитки.

Технологии за улавяне на въглероден двуокис

30 Март 2010 / 21:40 | Автор: dkolov | Категория: Технологии

Глобалното затопляне и растящите цени на енергоносители са двата основни двигателя за развитието на нови технологии за икономично използване на енергия и улавяне на най-сериозния парников газ - въглероден двуокис.

Напоследък оставам с впечатлението, че MITSUBISHI е една от водещите световни компании, която е силно ангажирана с решаването на проблемите в климата, въпреки че напоследък и PANASONIC взима доста сериозно участие.

Естествено MITSUBISHI и PANASONIC не са единствените компании в света, които взимат дейно участие и даже е възможно да греша относно кой точно полага най-големи усилия и грижи да запазим планетата и да я оставим на следващите поколения във вид, в който сме я намерили.

Все пак в тази статия ще напиша малко за усилията на MITSUBISHI в разработването на технологии за улавяне на въглероден двуокис още при неговото създаване и използването му или складирането му на безопасно място.

Високата концентрация на въглероден двуокис е един сериозен проблем и даже напоследък си мисля, че по големия проблем се състои във факта, че този газ е невидим или неуловим за човешките възприятие, което кара много хора да се съмняват в неговото съществуване.

Всъщност повечето хора много добре са информирани за съществуването на този газ в атмосферата, а други хора освен да го намират за газ смятат, че той би могъл да причини сериозна промяна в климата на земята, ако неговата концентрация е прекомерно голяма.

Засега никой не застава зад твърдението какво точно, ще се случи при увеличена концентрация на въглероден двуокис в атмосферата, но самият факт че сегашната концентрация не е нормална от гледна точка на историята създава сериозни притеснения на много хора по света.

Свърши въглеродния двуокис

15 Май 2010 / 20:46

Ако някой ден видите на този блог в който 25% от страниците са посветени на глобалното затопляне да се появи категория глобално охлаждане това няма да означава че съм полудял и съм предприел обратен курс, а просто че човек е по-гадно животно от хлебарката.

Ако някой ви каже нещо друго не му вярвайте. Хлебарката е едно много гадно животно и се приспособява много лесно и бързо към средата в която живее и даже ако не ме лъже паметта спокойно може да се разхожда по един ядрен полигон, веднага след като група големи хора се позабавляват с тяхната голяма пиратка.

Много е издръжлива хлебарката, но човек е още по издръжлив не защото се приспособява към средата в която живее, а защото приспособява средата към себе си. Тази вечер някой ми подхвърли новина от телевизията, че се правели електрически коли, които използват процеса на фотосинтеза за да произведат ток и така тези коли се движат.

Е това ако стане ще трябва да се чудим откъде да намерим достатъчно въглероден двуокис, защото след като сме по-добри от критерсите нищо чудно, някой ден количествата въглероден двуокис да спаднат на безумно ниски нива и да започнем внос на въглероден двуокис от Венера.

Слава богу на Венера има достатъчно въглероден двуокис, че даже може и да се преселим на Венера какво толкова нали има много какво да се харчи. Въглеродният двуокис наистина е един парников газ, който повишава температурите на земята и неговата прекомерна концентрация води до затопляне на планетата, но липсата му води до охлаждане и настъпване на ледников период.

Това което исках да кажа в последното изречение е че без въглерод двуокис земята щеше да е много по студена, мисля че със средни температури от -15 градуса, което си е кучешки студ измерен по сегашните стандарти, обратното много висока концентрация на въглеродния двуокис пък води до глобално затопляне.

Няма угодия!

Все пак ако всички коли в един момент започнат да фотосинтезират по начина по който това прави моята коледна елха нищо чудно в един момент да се чудим откъде ще намерим въглероден двуокис, за да се стоплим малко. Е разбира се винаги я има опцията да се използват природни изкопаеми, но предполагам че в този момент ще е малко демоде.

Точно заради това мисля, че хората са много по-гадни животни от хлебарките, защото изменят всичко около себе си по свой вкус с цел постигане на удобство, но има моменти в които тази игра с природата може да бъде много опасна.

Прегледах разни неща в интернет и видях инвестиции в разработки за коли, които фотосинтезират още отпреди две години, като засега не ми е ясно дали китайците са купили тези разработки или са решили да се развиват в тази насока. Предполагам че си задавате въпроса дали ще стане всичко това и аз мисля, че нищо чудно да стане, защото човек може да направи всичко в този живот стига наистина да поиска.

Не знам дали човек настина ще поиска да направи своите коли да се движат на фотосинтеза, но дори и да поиска за това ще са необходими два важни и основни ресурса на тази планета - време и пари. Така или иначе на този етап не е много ясно дали тези два фундаментални ресурса са достатъчни за да се направят фотосинтезиращи коли, като във същото време досега те са използвани основно за производството на въглероден двуокис.

Освен технологии за превръщане на енергията от слънцето на 19 Май изтече новина, че в България има проекти за инсталиране на 12 хиляди мегавата възобновяеми източници на енергия, при положение че няколко десетилетия сме инсталирали едва 10 хиляди.

С други думи, ако се реализират тези проекти всичката електрическа енергия в България може да е от възобновяеми източници и никакъв въглероден двуокис няма да се изпуска в атмосферата от България, но както винаги има едно ако. Това ако в случая е че енергоразпределителните дружества изкупуват зелената енергия на много високи цени, и това било привличало инвестиции в сектора с неясен и съмнителен произход.