Този сайт използва добре известните бисквитки.

Странни идеи за генериране на електрически ток

8 Май 2010 / 17:57 | Автор: dkolov | Категория: Моите мисли

Онзи вулкан дето името му не може да се напише, камо ли да се изговори пак е затворил малко летища в Европа, което не е честно малко от негова страна. От друга страна си мислех че ако самият вулкан продължи да играе нечестно, ще е необходимо да преминем към използването на влак като основно средство за предвижване на дълги разстояния.

Един влак създава много по-малко парникови газове, но за съжаление не може да се движи с 800 километра в час с каквато скорост обикновено лети един самолет. Има много предимства на един влак пред един самолет от гледна точка на парниковите газове и глобалното затопляне, само дето в България май вече няма къде да се движи никакъв нормален влак, да не говорим за отиване до Виена, Прага или Барселона.

Има едно много съществено предимство и потенциал за развитие на влаковете- възможността върху покрива им да се поставят слънчеви колектори за ток и голяма част от необходимата енергията за неговото движение да е възобновяема.

Предимството в този случай е, че слънчевите колектори за ток непрекъснато ще имат естествено охлаждане от вятъра. Слънчевите колектори за ток имат един много сериозен недостатък и това е че голяма част от слънчевата енергия се превръща в топлина, която само топли панела панела, а неговата ефективност силно намалява при отклонение от нормалните температури.

Този сериозен недостатък би изчезнал по един естествен начин, ако слънчевите колектори са поставени на покрива на един влак и генерират електричество предимно използвано влака да се движи. Не само това, но дори и да не се движи, защото понякога трябва да се спира на малки и големи гари получения ток може да се върне в мрежата и други влакове да се движат.

Не можах да намеря добри данни с какви размери са пътническите вагони за един влак, но намерих някакви размери на товарни вагони, които са 13 метра дълги на 2.7 метра широки, което прави 35 квадратни метра.

За съжаление слънчевите панели за ток при такава конфигурация са поставени хоризонтално и ще се губи малко ефективност, но на 35 квадратни метра падат приблизително 35 киловата слънчева енергия умножена по синус от 30 градуса, т.е. 17.5 киловата.

Това е една относително голяма мощност, тъй-като един бензинов двигател има същата полезна мощност като изгори десет литра бензин. Определено има голям потенциал за редукция на парникови газове, ако се поставят слънчеви панели за ток върху покрива на един влак, но дори и без слънчеви панели влака е едно много по-екологично средство за придвижване отколкото един самолет с единственият недостатък, че се движи относително бавно.

Българските влакове дори се движат още по-бавно от други сродни превозни средства по света, където има такива, които са сериозна конкуренция на предвижването с кола защото развиват скорост от стотици километри в час.

Железопътният транспорт изглежда има много сериозен потенциал за намаляване на парниковите газове, въпреки че не се бях сещал до този момент за този факт докато не прочетох новината, че бизнеса на железопътните компании в Европа потръгнал след като не излетели много самолети вследствие на разхождащият се облак с прах от изригналия вулкан в Ирландия.

Този вулкан засега прави рецидив и ще е добре някой да измисли някакво по-нормално име за него, тъй-като нищо чудно да е честа тема за новини.

Докато преглеждах текста на тази статия осъзнах, че тези 17 киловата произведение от покрива на един вагон всъщност са много повече, защото се спестяват загуби от пренос на електрическа енергия, спестяват се също много много парникови газове от транспорт на енергоизточника за производството на тази енергия, както и от неефективност на произвеждащият генератор.

Изглежда, че с поставянето на слънчеви колектори за ток върху покривите на железопътните вагони могат да се спестят много парникови газове през времето на слънце греене върху тези вагони. Така или иначе слънцето винаги си го има, вагоните ако не се движат пак си ги има и даже инвестицията в случая е доста рентабилна, тъй-като не е необходимо да се заплаща за земя върху която да се поставят слънчевите колектори за ток.

Отгоре на всичкото тези колектори ще са доста ефективни дори и когато навън е доста горещо, защото когато се движи един влак те ще могат да се охлаждат по-най-добрия начин. Случайно или не вечерта след като писах тази статия гледах научно популярен филм посветен на бъдещи технологии за влакове.

Във филма не се говореше за директно използван на енергията от слънцето с помощта на слънчеви колектори за ток монтирани по корпуса на самия влак, но някой от предлаганите идеи за това как трябва да изглежда бъдещият влак включваха използването на този възобновяем източник на енергия.

Така или иначе бъдещият влак няма да докосва земята при своето движение и ще развива много високи скорости. Разбира се това изобщо не означава, че скоро в България човек може да се повози на един такъв влак, но все пак в Германия и в момента се използва такъв влак, а доколкото си спомням Китайското правителство също е поръчало на германците изграждането на същият влак в Китай.

Няма скоро да се возим на влак

Изглежда засега няма никакви изгледи скоро да се возим на влак, защото гледах едно предаване по телевизията тази вечер, в което се описваше как Българските държавни железници бавно и систематично са били унищожавани двайсе години подред с цел да се даде предимство на автомобилният транспорт.

За съжаление стимулирането на автомобилният транспорт не само създава много парникови газове, но така и ни излиза много по-скъпо, въпреки че от предаването излиза че пътуването с автобус е много по-бързо в сравнение със същото пътуване, но с влак.

По точно в предаването се твърдеше за наличието на нелоялна конкуренция от страна на транспортните фирми за превози, които или карат с превишена скорост или пренасят товари с превишен тонаж и по-този начин могат да предложат много по-ниски цени и скорост на транспорта.

Жалкото е че пренебрегването на железопътния транспорт за сметка на автомобилният не е в интерес на обществото, въпреки че се създават може би някакви допълнителни работни места, но ефекта от цялото нещо май е мъгляв и несигурен. Използването на влак е повече от икономически оправдано, а от екологична гледна точка има само плюсове, но засега ще има да почакаме за да се използва отново влак като масов транспорт на големи разстояния.