Този сайт използва добре известните бисквитки.

Пролет

25 Март 2011 / 13:05 | Автор: dkolov | Категория: Моите мисли

Като гледам какво слънце грее навън направо ме домързя да работя и май повече мисля, как да ида на пикник и да се намаам с малко пържоли и бира. винаги изгрява слънце и направо смърди на пролет и това ме кара да се чувствам много добре, отнякъде дойде прилив на енергия.

В същото време прогнозата за времето показва, че и утре ще продължи да е пролет, което отново показва че мога да се измъкна за малко от града. Много добре че времето и през почивните дни ще е топло и нищо чудно следващата седмица всичко да стане зелено. Хубаво е също че миналата седмица валя малко дъжд и поне временно продължителната суша ще затихне, пък и следващата седмица пак като по поръчка малко дъжд през работно време и после събота и неделя пак хубаво.

Надявам се също да започне малко по-активна фотосинтеза и това да компенсира поне част от въглеродния двуокис, който създавахме цяла зима в условия в които няма почти никаква фотосинтеза. Предполагам, че това компенсиране няма да стане изведнъж, защото все пак горските животни също ще се радват на новата пролет и ще потърсят малко храна за компенсиране на спада в запасите през зимата, но нищо чудно след месец вече да започне известно компенсиране на тоновете въглероден двуокис изпратени от нас на официално посещение в атмосферата.

Въпреки всичко когато е пролет земята се събужда за нов живот всичко става зелено и може би това дава основа за оптимизъм и поява на положителни чувства. Още не е много ясно каква ще е тази пролет и дали през нея ще има достатъчно вода за фотосинтеза, въпреки че дългосрочната прогноза за времето показва, че Април ще е мокър и наистина се надявам да е така, защото сушата може да се превърне в сериозен проблем.

Коледна елха

Засега сушата нанася трайни поражения върху старата коледна елха. Мисля че изпуснах положението малко, защото две нейни връхчета изглеждат повече от ужасно. Това донякъде се дължи на факта, че дървото обича повече вода, донякъде на по-големия проблем че през Февруари според сайта на националния институт по метеорология и хидрология през Февруари са падни едва 20% от нормалните количества вода пък Януари също не беше много влажен. Като добавим и факта, че не обърнах внимание навреме на този факт в крайна сметка резултата е налице.

Новата коледна елха се държи засега и даже гледах че има нови зелени иглички, а със затоплянето на времето и малко валежи нещата сигурно ще изглеждат доста по-добре. Може през почивните дни ще се наложи да добавя малко вода в почвата около старата ми коледна елха, пък нищо чудно и новата да се облажи и без това времето е достатъчно добро за разходки и може да им се донесе малко вода преди да е настъпила истинска пролет.

Друго важно нещо е че след като идва пролет трябва да се сменят зимни гуми и няма да се кара на светлини. Колко бързо минава времето - сякаш скоро смених зимните гуми, но карането на светлини си е проблем. Проблема не е само в това че могат да те спрат и да ти напишат акт, ами и колата има по-висок разход на гориво, което при тия цени хич не е добре.

Още по-недобре е това, че се създават допълнително количества въглероден двуокис и вода, но може би някой скоро ще се сети че фаровете на колите биха могли да използват лед технологии също. Електрическия ток в една кола се произвежда по един силно неефективен начин - първо двигателя има много нисък коефициент на полезно действие, второ има голяма загуба в предавките и ремъците, след това кабелите защото напрежението в тях е ниско, а тока висок.

С други думи повече топлина се създава и накрая използваните лампи мисля, че не са така икономични. Все пак това ме подсети да проверя какво става с моя акт за светлини. Тъй - тъй съм настроен за пролетно време отидох да сменя зимните гуми с летни въпреки мисленето на някой хора, че дори и през Април можело да завали сняг.

Прогнозата за времето засега показва, че поне в първите десет дни на Април ще си е истинска пролет, пък да не говорим, че цяла зима не валя сняг та камо ли през Април. Все пак има глобално затопляне и въпреки че някой ден ако изпуснем нещата ще е нормално да вали сняг дори и през Юли, то все още сме далеч от там и заради това се оборудвах с летни гуми.

Надявам се някой ден да не стане така, че постоянно да се кара с летни гуми преди да стане така, че да вали сняг през Юли. По-важното е че когато всички се убедят че е пролет и хукват да сменят гуми, а след това се чака прекалено много на гумаджийницата.