Този сайт използва добре известните бисквитки.

Времето се стопля - време е за засаждане на коледна елха

6 Януари 2011 / 13:34 | Автор: dkolov | Категория: Коледна елха

Време е за засаждане на коледна елха, защото навън времето става малко по-топло, а в събота дори през целия ден външните температури ще са положителни и мисля, че събота ще е един много подходящ ден за засаждане на коледна елха.

Ако сте си купили жива коледна елха е добре вече тя отдавна да е на по-хладно място с цел да не я накарате да си помисли, че е пролет:-)! Разбира се една коледна елха не може да мисли, но поставена на място, където температурите силно се различават от тези навън със сигурност ще е причина за протичане на процеси в нея сякаш идва пролет, пък самата пролет ще дойде едва след три месеца и това ще обърка жизнения и цикъл и може да навреди на бъдещото и развитие.

Ще трябва да си купя почва за засаждане, както и да взема на заем кирка и лопата, а след това се надявам да си остане отново жива и здрава, както миналогодишната ми коледна елха.

Отсечените дървета набедени да се превърнат за кратко на коледна елха отдавна отидоха в коша за боклук или някъде около него, което е жалко за тях ама какво да се прави. Отсечените коледни елхи наистина са с по-ниски цени, и може би това е причината някой хора да изберат този начин като поставят на централно място в своята коледна украса дръвче обречено да умре в момента в който е поникнало.

Има известна полза и от тези коледни елхи, защото все пак докато са расли са събирали известно количество въглероден двуокис, но ефекта сигурно щеше да е по-голям, ако тя продължаваше да си има корени. Мисля че даже е много по-добре вместо отсечено дърво да се използва бутафорна пластмасова елха, което дори е на още по-ниски цени.

Не ми е много ясно какво ще стане ако самата коледна елха си остане в нейната саксия на терасата или на някакво друго място и човек, който е решил да спестява да спести по-този начин пък като минат две години да премине към засаждане, като по-този начин може да намали разходите си наполовина. Разбира се има риск през цялата година живеещата във саксия коледна елха да загине и в крайна сметка нищо да не излезе от цялата работа.

Както и да е по-важното е че аз си имах истинско дръвче на Коледа, пък времето се постопли и може да се премине към засаждане. Самото засаждане не е много голяма философия, само дето този път съм избрал по-добро място за засаждане зад едно друго дърво, което да и пази сянка през лятото, когато е горещо и по-този начин се надявам да има по-добри условия да стане голяма и хубава елха.

Не че старата елха не преживя горещото лято, но е по-добре за да няма нужда от много вода за поливане, а пред старата поставих през есента няколко семена на дъб, които ако покълнат ще имат по-добър ефект върху самата нея, както и върху околната среда, защото широколистните успяват да събират повече кислород в сравнение с иглолистните.