Този сайт използва добре известните бисквитки.

Задръстване с коли

10 Февруари 2011 / 12:26 | Автор: dkolov | Категория: Моите мисли

Най-накрая може да се опуши пътя за квартал Младост в София, ако вземат и наистина построят една естакада на кръстовището до Била в Младост. Мисля че това кръстовище е най-ужасното и винаг има задръстване с много коли, които седящ това задръстване и докато седят създават безсмислени парникови газове.

Вече не си спомням кой кмет на София реши цял един огромен квартал на София да излиза и да влиза в този квартал само през едно кръстовище с три ленти. Мисля че десетки хиляди коли минават всеки ден през него и замърсяването на въздуха мисля че е огромно. Ако вземат и да махнат пешеходния светофар на пътеката като построят подлез или надлез нещата ще са още по-добре и много коли няма да цапат без изобщо да има някаква нужда от това.

Като пуснат и спирката на метрото може би ще се случи това, което се случи на Орлов мост - лесно и бързо минават хиляди коли без техните собственици да си бъркат в носа докато чакат да преминат през задръстването.

Освен тоновете парникови газове, които се създават безсмислено заради тясното място на това възлово кръстовище, може и с малко да се повиши производителността на труда при хората, които си изкарват хляба като бродят из града. Много хора си изкарват прехраната като непрекъснато се преместват от точка в точка на крада и техните коли бусове са повече от неефективни, защото вместо лесно и бързо да преместват техния собственик те прости си стоят в задръстване.

Бавно стават нещата, ама за да стане нещо хубаво поне желание трябва да има и отпушването на възлови кръстовища дори ще остави някой лев в джоба на хората, които преминават през тях с коли.

Мисля че трафика на коли в София не е чак толкова голям, а лошата инфраструктура е основната причина за задръстване, което пък е причина много тонове парникови газове да заминават в атмосферата, много по-малка възможност за работа имат хората извършващи услуги на място и много по-големи финансови разходи правят същите хора.

Освен това разбира се има и много лични коли и човек вместо да се наспи сутрин и да се прибере навреме вечер вкъщи общо взето си кибичи по разни кръстовища и кръстовището в Младост е едно от тях.

Може би София ще стане един много по-чист град, когато се завърши метрото до Дружба, защото бензина пак е на безбожно високи цени, но това не спира много хора да престанат да карат коли и като се позагледа човек в повечето коли има само по един човек, което си e направо прахосване водещо до безсмислени парникови газове и глобално затопляне.