Този сайт използва добре известните бисквитки.

Коледна елха

26 Декември 2009 / 17:19 | Автор: dkolov | Категория: Коледна елха

Тази Коледа мина и реших да проуча малко въпроса по какъв се засажда коледна елха. За първи път си купувам жива коледна елха и тъй-като не знам кой знае колко много за това, нито пък имам опит в засаждането реших да се подготвя малко теоретично.

Още повече че споделих намерението си с мои познати, които твърдяха че повечето коледни елхи умират след пролетното засаждане. Изглеждаше че има някаква грешка при отглеждането на едно коледно дръвче.

Първото което си мислех след като купих жива коледна елха е че не бива да я оставям в стаята, тъй-като най-вероятно ще променя жизнения и цикъл, защото смятах че изведнъж дървото ще се окаже в топла среда и това би могло да предизвика процеси в него все едно е пролет. Затова оставих самата коледна елха вече украсена на терасата, а сега разбирам че не е добре дървото да стои на топло в стаята повече от четири дни.

Дори основно изискване е веднага след Коледа да се премине към засаждане или поне колкото е възможно по-скоро. Мисля че това е една основна грешка допускана поради липса на информация, защото си спомням че миналата пролет много хора участваха в масово засаждане на коледни елхи.

Тъй-като смятам че една коледна елха би могла да намали поне с малко ефекта от моето съществуване на тази планета много ми се иска тя да живее възможно най-дълго време. Разбира се с една елха нищо няма да се промени, но ако всяка Коледа се засаждат по няколко стотин хиляди елхи които живеят и освен да произвеждат кислород могат да представляват своеобразен акумулатор на въглерод и водород.

Ефекта от засаждане на толкова много коледни елхи би бил доста голям, защото в един голям град температурите през лятото са малко по-високи от тези заобикалящи града, което се нарича термоостров заради процесите, които протичат в този град.

По-високите температури са още една от причините да изразходваме повече енергия от необходимото, главно чрез увеличаване на консумацията от климатици с които обикновено създаваме по-комфортна среда за работа и почивка.

Предполагам че все още сме доста далеч от масово засаждане на половин милион коледни елхи, най-малкото защото ще е необходимо да се намерят и подходящо терени за толкова много елхи, но стъпка по стъпка смятам че ще стигнем и до този момент. Живот и здраве мисля другата година отново да си купя жива коледна елха и ако процеса по засаждане е успешен възможно е и да намеря други хора, които да сторят същото със своята коледна елха.

Имах малък семеен скандал

28 Декември 2009 / 23:23

Мислех си как ще засадя коледна елха и реших, че ми трябва кирка и лопата за да изкопая дупка в която да засадя моята коледна елха. След това се сетих че нямам кирка и лопата и ще трябва да си купя, а по пътя на логиката реших че в Бриколаж продават кирки и лопати.

Логиката продължи да работи и се сетих, че когато купих тази коледна елха в Бриколаж спечелих талон за 5% отстъпка за всяка следваща покупка (Обърках се само на следващата покупка в магазина.) Да ама ваучера не е у мен и трябваше да си го поискам, но стигнах до малък семеен скандал.

Решението на което беше да намеря кирка и лопата от някой мой приятел. Лошото е че май не познавам човек който има кирка и лопата, с които мога да изкопая дупка за засаждане на коледна елха. Доводите че ще купя и енергоспестяващи лампи не помогнаха, защото и без това напълних къщата с такива и за мой лош късмет не измислих нищо друго за да се сдобия с талона за отстъпка.

Ей че гадна работа! Трябва да намеря някой, който предоставя кирка и лопата под наем за засаждане на коледна елха или даже може би има хора, които направо си засаждат коледни елхи. Накрая и ако намеря фирма, която отглежда коледни елхи всичко това ще вземе да прилича на някаква перверзия и гавра с околната среда.

Дявол да го вземе колко е трудно е да се засади коледна елха, купих я ами сега какво да я правя. Стигнах до доста голям проблем, а във всички ръководства пише че е добре веднага след Коледа да бъде засадена. Тия търговци ако бяха достатъчно предприемчиви щяха да ми продадат заедно с коледната елха по една кирка и лопата, с която да я засадя, нещо като бонус към покупката, а не сега да се чудя откъде да намеря такъв специален инструмент за засаждане на коледна елха.

Който търси намира

30 Декември 2009 / 12:47

Наистина е така и затова се сдобих със специален инструмент за засаждане на коледна елха. Като не знаеш какво да правиш е добре да намериш някой възрастен човек, който ще ти даде добър съвет как да решиш някакъв проблем. И така дядо Васо ме уреди с кирка и лопата, така че основната операция по засаждане на коледна елха може да бъде извършена.

Купих също 50 литра специална почва за иглолистни дървета, но мисля че ще ми е малко множко, защото в ръководството пише че изкопаната дупка трябва да два пъти по-голяма от сегашните размери на корените, т.е. сегашния обем на саксията, която ми се струва че е 5 литра. Както и да е нямаше по-малка разфасовка с почва за засаждане.

Прогнозата за времето за утре показва, че ще е относително топъл ден за зимата, а в ръководството пише че трябва да се използва точно такъв ден. Остана единствено да намеря с какво да предпазя елхата от вятъра, защото това е сериозен проблем за първата и зима на свобода. Все пак корените няма да са здраво в земята през следващите няколко месеца, което може да позволи на вятъра, ако не да я изтръгне то поне да скъса малко корени.

За съжаление остана въпроса къде е разрешено да се извърши засаждане на коледна елха. По принцип съм си набелязал едно място, но все още се чудя да не дойде някой и да каже че на това място не Реших да се разходя до общината за да попитам къде е разрешено засаждане на коледна елха, но явно съм се сетил прекалено късно и ще трябва да почакам до Понеделник - хората вече са приключили работата си за тази година. Не ми се иска след това да се окаже, че съм засадил моята коледна елха на неподходящо място за това.