Този сайт използва добре известните бисквитки.

Страници за навигация в блога

Лошо глобално затопляне

4 Април 2011 / 20:24

Много е лошо това глобално затопляне, много е лошо!. Миналата седмица концентрацията на въглероден двуокис е подскочила с 1.15 ppm като е достигнала 393.79 и то само за една седмица. Досега тя много отдавна не е била такава, но по-важното е как само за седмица и хоп цяла единица.

Подло глобално затопляне

3 Април 2011 / 23:40

Много е подло това глобално затопляне, защото създава климатични промени, които пък създават нови парникови газове в добавка с нас и в крайна сметка условия за по-голямо и по-подло глобално затопляне. Не знам докога ще продължи всичко това, но четох тази седмица че тежката суша, която е обхванала света, заедно със силен вятър в Америка е довела до възникване на горски пожар унищожил 150 000 декара гори.

Ла Ниня продължава да отстъпва

1 Март 2011 / 14:42

Повишението на температурите през изминалата седмица на водите около екватора е по-скоро минимално, но все пак тенденцията да не се сбъднат сегашните компютърни прогнози за развитието на Ла Ниня продължава да показва, че вървим добре.

Добре вървим

22 Февруари 2011 / 17:30

Още миналата седмица бях изпаднал в размисли дали не преизпълняваме плана от гледна точка на затихването на Ла Ниня и справката от тази седмица показва нов скок с 0.4 градуса в първата зона в която се следи явлението. Графиката показва изменението на средните температури на водата в тихия океан около екватора, чийто температури играят съществено влияние върху климата на земята.

Преизпълняваме плана

14 Февруари 2011 / 20:58

Плана беше Ла Ниня да затихне някъде през Май или Юни, но вече температурите на водите в Тихия океан са положителни в първата зона. Останалите зони търпят растеж с малко над половин градус и ако нещата продължават така ще успеем да преизпълним плана още през следващата седмица.

Ла Ниня май си отива

2 Февруари 2011 / 09:12

Както предполагах преди време в края на 2010 и началото на 2011 година Ла Ниня като че ли позатихва. Мисля че причините за това не са само парниковите газове, но и те взимат сериозно участие водите около екватора да не са така студени и явлението ла Ниня бързо бързо да затихне.

Електромобили

18 Януари 2011 / 10:44

Четох че клъстър от фирми и научни организации е обединил усилия за създаване на Българска зарядна станция за зареждане на електромобили. Не пише дали някой ще помогне да се използва Българска продукция. Гледах на сайта на клъстъра, че Лукоил участва в него, което може би предполага че много скоро ще има зарядни станции за електромобили по техните бензиностанции.

Голямата измама глобално затопляне

30 Ноември 2010 / 14:32

Голямата измама е че ние създаваме само 30 милиарда тона въглероден двуокис в своето ежедневие през годината, а всъщност това е само част от всичкото и нещата може и да не са толкова розови. Реално 30 милиарда въглероден двуокис са само от производство на цимент и горене на природни изкопаеми, има и много други източници на въглероден двуокис някой от които естествени, други причинени от самото глобално затопляне и трети, които отново са от човешката дейност но никой не мисли много за тях като че ли.

Неявнни парникови газове от потреблението на въглища

25 Ноември 2010 / 15:57

Използването на въглища определено създава много парникови газове, но определено преди самите въглища да се превърнат във въглероден двуокис още с тяхното добиване се създават доста парникови газове. Миналата седмица отново има новина за взрив в мина за добив на Въглища някъде по-света от газ "Гризу", "Земен газ" или по най-съвременната терминология - Метан.

Времето е преобладаващо

8 Ноември 2010 / 22:45

Времето наистина е преобладаващо и засега преобладава предимно южен вятър, който носи изпарената вода от юг на север. Както се казва то празно няма, доста лед поразтопихме и ще трябва да се върне този лед на север по някакъв начин.

Много ябълки и сливи

8 Септември 2010 / 13:30

Много ябълки и сливи са се родили тази година, даже от тежестта нищо чудно и да им се счупят клоните. Преди време четох едно предположение, че високата концентрация на въглероден двуокис в атмосферата, освен че създава глобално затопляне е и нещо като естествен тор за екосистемите и стимулира тяхното развитие и растеж.

Зима иде

6 Септември 2010 / 23:33

Някъде се мярна новина, че няма да има "Циганско лято" и направо ще преминем към есен. Мисля че това в условия на глобално затопляне е напълно нормално, защото има места в които има по-високи температури и на тези места има по-добри възможности за изпарение на вода. Тази вода не може да стои безкрайно в атмосферата и рано или късно пада под формата на валеж, създавайки зони на охлаждане.

Тежките условия в Русия продължават и другата седмица

1 Август 2010 / 23:46

Според доста прогнози следващата седмица жегата в Русия може да достигне своя максимум от 40 градуса по Целзии на някой места. Вследствие на големите жеги много пожари възникват и се гасят всеки ден, въпреки че от днешните новини излиза, че баланса е отрицателен. Всъщност отрицателното зависи откъде го погледнеш, но излиза че се гасят по-малко пожари отколкото възникват или поне така се е случило вчера.

Ефектът на пеперудата

29 Юли 2010 / 22:51

Ефекта на пеперудата е един ефект станал малко популярен след научния труд на Едуарт Лоренц - така наречената "Теория на хаоса". Теорията на хаоса е една фундаментална теория и описва най-различни динамични системи, но парадоксално или не Лоренц е работил върху климатичен модел и е разработил теорията първоначално в този частен случай.

Мнение за глобалното затопляне

27 Юни 2010 / 18:19

Получих един коментар, който водеше до една страница с интервю на някакъв Датски еколог, чийто мнения не мисля за съвсем правилни. Предполагам, че този еколог се занимава професионално с темата, но не намирам неговите мисли за доста правилни.

Малко повече глобално затопляне

20 Юни 2010 / 21:23

Това е брега на морето - доста романтично нали. Направих това видео на брега на плажа. Само дето трябва да му направя обработка и да го сваля под 100 мегабайта. Всъщност първото нещо е само снимка от друго място с много вълни защото я намерих за подходяща, но този бряг е изложен на открито море и обикновено вълните там са общо взето постоянни само тяхната амплитуда се изменя.

Предприех крути мерки срещу глобалното затопляне

21 Май 2010 / 21:47

Това е брега на морето - доста романтично нали. Направих това видео на брега на плажа. Само дето трябва да му направя обработка и да го сваля под 100 мегабайта. Всъщност първото нещо е само снимка от друго място с много вълни защото я намерих за подходяща, но този бряг е изложен на открито море и обикновено вълните там са общо взето постоянни само тяхната амплитуда се изменя.

Десети май

10 Май 2010 / 21:12

По принцип на всяко десето число в месеца излизат сметките за концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата и след като днес е 10 Май с нетърпение очаквах тази дата, тъй-като ме интересуваше дали концентрацията ще се повиши вследствие на изригналия вулкан в Ирландия дето има много сложно име за написване.

Коментар

1 Април 2010 / 19:41

Получих един коментар, но си зададох въпроса Защо? Промених заглавието на тази статия, защото човека, който направи този коментар ме накара да се замисля доста и не беше съгласен със самото заглавие.

Гледах филма на Алън Гор за глобалното затопляне

31 Март 2010 / 19:27

Някой наскоро беше гледал филма на Алън Гор и едва ли не ме подигра, че пиша същите неща. Взех че и аз изгледах този филм, защото не бях го изгледал досега, но основната разлика между мен и Алън Гор се състои в това, че той разполага с голяма свита около себе си, която да му сипва информация, пък аз не разполагам с никого освен единствено със своята глава и спомени.

Безсмислени спорове

15 Март 2010 / 21:26

Продължавам да водя глупави спорове за проблема с глобалното затопляне в разговори с умни и интелигентни хора. По принцип самата истина е, че реални проблеми за хората от глобалното затопляне едва ли ще окажат реално влияние върху живота на повечето хора от съвременното поколение.

Само Европа няма да спре глобалното затопляне

2 Декември 2009 / 09:14

Чета в новините, че ако всички Европейци ограничат консумацията на месо и престаната да използват коли, което най-вероятно ще им струва две евро на ден и ще решим проблема с глобалното затопляне. Тези мерки са силно недостатъчни според мен защото населението на Европа не е най-големият консуматор нито на петрол нито на месо.

Лятото ще свърши на 15 Декември

29 Ноември 2009 / 18:52

Това беше заглавие на първа страница днес на един голям всекидневник. Пишеше също че есента също ще свърши някъде по Коледа, какво да се прави всичко свършва в този живот и накрая май и зимата ще свърши някъде към Нова година!!!

Дали слънцето е причината за глобалното затопляне

26 Ноември 2009 / 18:53

Слънцето е основният източник на енергия в нашият свят, като изключим атомната енергия, затова слънчевата активност влия силно върху живота на земята. Както е добре известно слънчевата активност се променя циклично, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Обсъдих глобалното затопляне тази вечер

24 Ноември 2009 / 20:10

Имах малък разговор тази вечер с един мой приятел на тема глобално затопляне. Той имаше съвсем противоположна гледна точка на моята, но засега не смятам че неговите мнения са правилни.

Проблеми с глобалното затопляне

12 Октомври 2009 / 20:57

Не искам да кажа че всичко е цъфнало и вързало, но днес научих че хората са твърдо поели курса към по-добро отношение върху околната среда. Освен новините за електрически коли, вятърни централи и какви ли не още неща с които се намалява глобалното затопляне виждам огромен напредък в мисленето на хората.

Проблема с глобалното затопляне май е решен

30 Септември 2009 / 22:49

Не искам да кажа че всичко е цъфнало и вързало, но днес научих че хората са твърдо поели курса към по-добро отношение върху околната среда. Освен новините за електрически коли, вятърни централи и какви ли не още неща с които се намалява глобалното затопляне виждам огромен напредък в мисленето на хората.

Ние сме вируси

28 Септември 2009 / 21:57

Ние хората май сме вируси за тази планета! Горе долу това май обясняваше робота във филма "Матрицата" преди десетина години. Унищожаваме всичко за да се храним и дори унищожаваме нашата хранителна среда.

Тази година май тема номер едно е електрически коли

22 Септември 2009 / 16:25

Новините за електрически коли валят като дъжд през Септември, въпреки че в този Септември няма много дъжд. Американският пазар е един от най-големите пазари в света на коли, и естествено един от най-големите причинители на глобалното затопляне. Не съм Господ да обвинявам хората за техните постъпки, но изглежда световната финансова криза принуди американците да намалят своите разходи и един съществен разход е бензин за коли.

България има много да прави за намаляване на парниковите газове

22 Септември 2009 / 16:25

Направих си малка екскурзия по време на тези четири почивни дни из нашата мила родна страна и осъзнах че ние имаме много неща с които можем сериозно да намалим изпуснатите парникови газове в атмосферата.

Кое може би ще намали глобалното затопляне

7 Септември 2009 / 22:27

На първо място трябва да намалим горенето на петролни продукти за нуждите на транспорта., въпреки че това е лично мое мнение тъй-като ми изглежда доста логично. Много държави напоследък предприеха сериозни стъпки за преминаване към електрически автомобили, което драстично може да намали горенето на течни горива за придвижване. Най-малкото само добива на нефт, неговото транспортиране до рафинерията и последващата му дистрибуция също има сериозен принос в по-малкото парникови газове. Кое може би ще намали глобалното затопляне

Къде е истината за глобалното затопляне

7 Юли 2009 / 19:54

Напоследък все повече си мисля за глобалното затопляне. Това може да един много голям проблем за хората, които идват след нас. Не искам да остана неразбран, но глобалното затопляне не означава, че температурите ще се повишат и някой хора няма да си купуват повече дърва през зимата за отопление, а други няма да дължат нищо на топлофикация тъй-като повече няма да имат нужда от нейните услуги.

Страници за навигация в блога